Çorum

"Çorum Olayları"nın 36. yılı

15:05 03 Temmuz 2016
"Çorum Olayları"nın 36. yılı

Çorum'da 1980'de, "Çorum Olayları" olarak anılan olaylarda hayatını kaybeden 57 kişi anıldı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi ile Çorum Alevi Kültür Merkezi tarafından düzenlenen programda, Bahabey Caddesi'ndeki eski pazar yerinde toplanan çok sayıda kişi, Gazi Caddesi'ni takip ederek Hürriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, 1980'de askeri müdahale öncesinde Çorum'da çıkan olaylarda hayatını kaybeden 57 kişiyi anmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Düzgün, şunları kaydetti:

"Görüyoruz ki Sivas'ta da Çorum'da da Maraş'ta da Aleviler ve Alevi dostları sokaklarda. Laikliğe düşman olanlar, inanç özgürlüğüne düşman olanlar, din özgürlüğüne düşman olanlar bilsinler ki bu ülkenin en sağlam damarı Aleviler ve onların yoldaşlarıdır. Bu sağlam damar devletin baskılarına zulmüne teslim olmayacak, mücadelesine devam edecektir. Bu yıl Aleviler açısından direniş yılıdır. Bu yıl bizim mücadele yılımızdır."

Düzgün, Alevilerle ilgil çalıştaylardan hiçbir sonuç çıkmadığını savunarak, "Anladık ki Aleviler ve Alevilerin dostları sokaklarda demokratik hak mücadelesiyle kendi haklarını alacaklardır. Bu nedenle hepimize büyük sorumluluklar düşüyor." dedi.

Etkinlikte Avrupa'dan gelen bazı dernek temsilcileri de konuşma yaptı. Konuşmaların yapıldığı sırada bazı vatandaşların gruba tepki göstermesi sonucu kısa süreli gerginlik yaşandı. Polis ekiplerinin müdahalesiyle gerginlik büyümeden engellendi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Çorum Emek ve Demokrasi Platformu ile Çorum Köy Dernekleri gibi sivil toplum örgütlerinin yanı sıra yurt dışındaki çeşitli dernek temsilcileriyle üyelerinin katıldığı program, konuşmaların ardından sona erdi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.