Çorum

"Tarihin yazılı ilk barış antlaşması" adına ödül verilecek

16:32 03 Mart 2017
"Tarihin yazılı ilk barış antlaşması" adına ödül verilecek

AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, eylül ayında Çorum'da düzenlenecek "Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu ve Ödülü" programının Cumhurbaşkanlığının himayesinde gerçekleştirileceğini belirtti.

Kurt, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ile üniversitenin senato salonunda düzenlediği basın toplantısında, Çorum'un Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yaptığını, tarihte bilinen ilk yazılı barış antlaşmasının da Hititler ile Mısırlılar arasında MÖ 1286 yılındaki Kadeş Barış Antlaşması olduğunu anımsattı.

Kadeş Barış Antlaşması'ndan yola çıkarak hem barışın egemen kılınması hem de Çorum'un tanıtımına katkı amacıyla kentte uluslararası bir etkinlik düzenlemeye karar verdiklerini anlatan Kurt, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hitit Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Çorum Belediyesi ile Ticaret ve Sanayi Odasının iş birliği ile eylül ayında kentte "Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu ve Ödülü" programının düzenleneceğini bildirdi.

Programın Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirileceğini dile getiren Kurt, şunları kaydetti:

"Bu projemiz için çok heyecanlıyız. 'Çorum leblebiden ibaret değildir' diye yola çıktık. Bu projede herkesin emeği çok büyük. Uluslararası Kadeş Kardeşlik ve Barış Sempozyumu ile ödül töreni projemizin Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılmasını arzu ettik. Girişimlerimiz sonucunda da bunu başardık. Cumhurbaşkanlığımızdan üniversitemize yetki belgesi geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açılış konuşmasıyla başlayacak sempozyumda barış ödülüne layık görülen kişilere Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ödüllerini takdim edecek. Bu etkinliği her yıl yapmak istiyoruz çünkü Kadeş, tarihin en önemli antlaşmalarından biridir."

Sempozyumunun oturumlar halinde gerçekleştireceğini aktaran Kurt, "Okul gibi sabah başlayıp akşam biten değil, katılımcılara Çorum'u gezdirerek tanıtmak istiyoruz. 'Çorum, cumhurun himayesinde' diyoruz." ifadesini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Alkan da üniversite olarak topluma karşı sorumluluklarının farkında olduklarını, bu sorumluluğu taşıyabilmek için çalıştıklarını söyledi.

Yeni kurulan bir üniversite olmalarına rağmen sosyal alanda faaliyetler gerçekleştirdiklerini, bilimsel altyapılarla fiziki alanları donattıklarını vurgulayan Alkan, "Üniversite olarak sadece eğitim faaliyetleri değil, bulunduğumuz ile katkı sağlamak, kentin sosyal ve kültürel dokusuna dokunmak gibi hedeflerimiz var. Yeni kurulan üniversitelerden sadece fiziki altyapının oluşturulması beklenirken biz bu alanların bilimsel merkezlere dönüşmesi için de çalışıyoruz. Artık Türkiye eskiden olduğu gibi sadece 80 milyon insanın beklentilerini karşılamıyor. Tüm Türk coğrafyası ve İslam alemi bizlerden pek çok şey bekliyor." dedi.

Alkan, Çorum'da düzenlenecek sempozyumun Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilecek olmasının en az etkinliğin kendisi kadar önem taşıdığını sözlerine ekledi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.