Çorum

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

15:47 10 Aralık 2017
ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

Hitit Üniversitesi Rektörlüğü ile Özgür-Der Çorum Şubesi, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki gösterdi.

Hitit Üniversitesi Rektörlüğünden yapılan açıklamada, ABD yönetiminin, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığı ve İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamanın büyük endişeyle karşılandığı ve kınadıkları belirtildi.

Söz konusu tutumun uluslararası hukuk ve ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının açık bir ihlali olduğu dile getirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Zira, Kudüs’ün İsrail tarafından ilhakı uluslararası toplum ve BM tarafından reddedilmiştir. Filistin’in bağımsızlığını kazanması tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Bölgede barış ve istikrar bakımından olumsuz yansımaları olacak bahse konu karar, barış zeminini tamamen yok etme riski taşımaktadır. ABD yönetimini, son derece olumsuz sonuçlar doğuracak olan bu yanlış kararı gözden geçirmeye ve Kudüs’ün çok kültürlü kimliğine ve tarihi statüsüne halel getirecek hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz."

- Özgür-Der Çorum Şubesi

Özgür-Der Çorum Şube Başkanı Murat İslam, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir" açıklamasının ardından Ortadoğu'da yeni bir kaosun ve çatışmanın fitilini ateşlediğini dile getirdi.

Kudüs'ün, üç semavi dinin kutsal mekanlarının bir arada yer aldığı, bu nedenle müdafaasının sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için önemli olduğuna dikkati çeken İslam, "Tüm dünyada, vicdanın, adaletin, karşılıklı saygının mihenk taşı olan Kudüs'ün statüsünün değişmesine dönük bu açıklama ile Trump, Filistin sorununu çözme, işgali sona erdirme, bölgede barış ve istikrarı sağlama gayretini sekteye uğratacak tehlikeli bir girişimde bulunmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

İslam, Müslümanların bir an önce içe dönük ciddi bir özeleştiri geliştirmesi ve farklılıkları bir kenara bırakarak, ortak değerlere sahip çıkma ve hareket etme kabiliyetini geliştirecek adımlar atması gerektiğini de belirterek, bu sorunla ilgili hükümet temsilcilerinden sokaktaki vatandaşa kadar herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.