Çorum

"Atık yönetimi artık keyfi değil zorunluluk"

16:50 06 Haziran 2018
"Atık yönetimi artık keyfi deÄŸil zorunluluk"

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, günümüzde ihtiyaçların ve günlük tüketim malzemelerinin değiştiğini ve dolayısıyla atık madde miktarının arttığını belirterek, "Gerek çevre duyarlılığı, gerek dünyanın her geçen gün ihtiyaçlarının getirdiği yeni beklentiler ve gerekse ekonomik olarak artık atık yönetiminin son derece önemli. Artık bunun keyfiyet değil bir mecburiyet noktasına geldiğini söylememiz mümkün olacaktır." dedi.

Üniversitenin Erol Olçok Konferans Salonu'nda düzenlenen "Atık Yönetim Süreci ve Sıfır Atık Hedefi" bilgilendirme toplantısında konuşan Rektör Alkan, dünyadaki tüketim alışkanlıklarının ve ihtiyaçlarının değişmesiyle birlikte atık konusunun, dünyanın çözüm bekleyen önemli bir problem haline geldiğini söyledi.

Dünyada her yıl 2,1 milyar tondan daha fazla atık ortaya çıktığını dile getiren Alkan, "Bu atıkların enerji olarak 4.5 milyar varil petrole eşdeğer enerji içermektedir. Bu enerji miktarı da dünya elektrik tüketiminin yüzde 10’unu karşılayabilecek seviyededir." diye konuştu.

Türkiye'deki atık maddelerin ekonomik karşılığının 1,5 milyar liraya yaklaştığını dile getiren Alkan, "Gerek çevre duyarlılığı, gerek dünyanın her geçen gün ihtiyaçlarının getirdiği yeni beklentiler ve gerekse ekonomik olarak artık atık yönetimi son derece önemli. Artık bunun keyfiyet değil bir mecburiyet noktasına geldiğini söylememiz mümkün olacaktır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de atık yönetiminin benimsenmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da desteklediği "Sıfır Atık Projesi"nin hayata geçirildiğini anlatan Alkan, şöyle devam etti:

"Sıfır atık projesi başta israfın önlenmesi, kaynakların efektif ve doğru kullanılması, olabildiği kadar atıkların atıldığı yerde ayrıştırılması başta olmak üzere çevre duyarlılığı ve ekonomik değere dönüştürme açısından başlatılmış güzel bir projedir. Bizim de bu konuda geçtiğimiz yıldan itibaren profesyonel bir hüviyete bürünmüş olan bir sürecimiz var. Üniversite bünyesinde başta zaman olmak üzere kağıt ve ekmek atıklarını önleyerek israfın önüne geçtik. Tonerlerin toplanması ile ilgili çalışmalarımız başlattık. Cıva ve benzeri malzemeler içeren florasan ampullerin kullanımı azaltmak için LED ampul kullanımına geçildi. Tekstil atıklarından bims denilen malzemeyi güçlendirecek bir projeyi bitirmek üzereyiz. Kentsel dönüşüm başta olmak üzere pek çok bina yıkılıyor ve orada ortaya çıkan malzemeler moloz olarak atılıyor. Biz bunları öğüterek kalker alaşımlı çimento malzemeye dönüştürdük ve bunun tekrar çimentoya dönüştürülmesini sağlıyoruz. Lastik ve benzer maddelerden de dayanımlı asfalt deneyleri yapmaktayız. Bunlar Üniversitem adına gurur verici gelişmeler."

Toplantıda, Hitit Üniversitesi Atık Yönetim Koordinatörü Doç. Dr. Dursun Ali Köse de atık yönetimi çalışmaları hakkında bilgi verdi.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.