Çorum

"İmar barışı" anlatıldı

18:32 19 Haziran 2018
"İmar barışı" anlatıldı

Çorum'da "imar barışı" düzenlemesiyle ilgili köy muhtarlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden Emine Bal, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda, "imar barışı" müracaatlarının 8 Haziran'da başladığını hatırlattı.

Türkiye'de imara aykırı yapılardan kaynaklanan sorunların yıllardır Türkiye'nin gündemini işgal ettiğini belirten Bal, şunları kaydetti:

"Yıllardır çözüm bulunamayan bu konuyla ilgili olarak yapılan çalışmalar neticesinde İmar Barışı gündeme gelmiştir. İmar Barışı geçmişten gelen ve artık çözümsüzlük boyutunda bir hal alan imar sorunlarının çözüme kavuşturulması adına yapılmıştır. İmar Barışı, İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşlarımızın imar sorunlarının çözüme kavuşturulması işlemidir."

Bal, yapının tamamının ruhsatsız biçimde inşa edilmesi, yapıya ait yapı kullanma izin belgesinin alınmamış olması, bina oturum ölçülerinde büyüme, bina dış cephesinde projesine aykırı yapılan değişiklikler, sığınak veya otoparkın yapılmaması veya amacı dışında kullanılması, bina girişinin farklı yerden yapılması, asansörün projesine uygun biçimde yapılmaması, ortak alanların bağımsız bölümlere dahil edilmesi gibi tüm imar sorunlarının imar barışı kapsamında değerlendirileceğini bildirdi.

Bunların dışında üçüncü kişilere ait mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapıların, Hazine'ye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapıların ve 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapıların ise "imar barışı" kapsamına girmediğini dile getiren Bal, şu bilgileri aktardı:

"İmar barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Yapılan başvuru sırasında sistem tarafından, yapıya ait ve arsaya ait metrekare büyüklükleri, arsanın emlak vergi birim değeri gibi bilgilerin yanı sıra ruhsatsız yapıya ait bir veya en fazla iki adet fotoğraf istenilmektedir. Başvuru yapıldıktan sonra 24 saat içerisinde başvuruyu yapan şahsa ücrete ilişkin bilgi SMS'i gelmektedir. Ücretin yatırılmasının ardından e-devlet sisteminde görüntülenebilecek şekilde yapı kayıt belgesi düzenlenmektedir. Yapı kayıt belgesi yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olmakta ve bu belge ile vatandaş ilgili kurumlara giderek elektrik su ve doğalgaz aboneliği yaptırabilmektedir."

Programı, Vali Yardımcısı Ayhan Özkan ile Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Ahmet Tekin de takip etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.