Çorum

Çorum'da 130 yıl önce de kaplan görülüp öldürülmüş!

08:50 11 Haziran 2020 17 Yorum Var
Çorum'da 130 yıl önce de kaplan görülüp öldürülmüş!

Aslan görüldüğü iddialarıyla gündeme gelen Çorum’un Bayat ilçesinde, 1890 yılında kaplan öldürüldüğü ortaya çıktı.

‘Serseri kaplan’ başlığıyla Osmanlı basınına dahi haber olan tarihi bilgiler, Trakya Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Cumhur Ün’ün araştırmasıyla gün yüzüne çıkmış oldu. Anadolu parsı ya da leopar olarak isimlendirilen hayvan türüne halk arasında ‘kaplan’ denildiğini hatırlatan Cumhur Ün, Eskialibey Köyü civarında görülen hayvanın köy halkına saldırması sonucu yaralanarak telef edildiğini kaydetti. İskilip Kaymakamı Muhlis Efendi tarafından da kayıt altına alınan kaplanın, yolunu şaşırarak Anadolu’ya geldiğinin tahmin edildiğini belirten Ün, hayvanın görüldüğü mevkiinin ‘Kaplan Deresi’ olarak isimlendirildiğini, saldırıya maruz kalan köylüye de ‘Kaplan’ soyadının verildiğini ifade etti. 

-KAYMAKAM TEŞHİS ETMİŞ

1890 yılından bahsedilen haberde ‘Serseri Kaplan’, "İskilip kaymakamlığından bildirildiğine göre, Şubat'ın sekizinci günü Eskialibey köyü civarında bir kaplan ortaya çıkmış ve adı geçen köy halkından Murad oğlu Hasan'ı hafif şekilde yaralayarak oradan uzaklaşmıştır. Kaplan, Taytak tuzlası önünde tekrar ortaya çıkıp tuzla kolcusu Şakir ve Taytak köylü Ali'nin üzerlerine saldırıp onları da bazı yerlerinden pençe ve dişle yaralamışsa da bu esnada kolcu Şakir belinde bulunan küçük bıçakla kaplanın karnını yırtıp telef etmiştir." "Bu bölgede şimdiye kadar kaplan görülmediği için bunda bir yanlışlık olması ihtimaliyle ilk başta doğruluğuna inanmak istemedik. Ancak adı geçen kaza kaymakamı Muhlis Efendi kaplan ve benzeri vahşi hayvanları görmemiş kimselerden olmadığı için bizzat müşahedesine dayanarak ve hatta kaplanın erkek olduğunu dahi açıkça bildirmesi üzerine güvenmemek inadında bulunmadık. Ne vakitten beri ise yolunu şaşırmış olan bu kaplanın Kalecik (Ankara) taraflarından gelmiş olduğu da başkaca haber verilmiştir."

-SALDIRIYA UĞRAYAN AİLEYE ‘KAPLAN’ SOYADI VERİLMİŞ

Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi 1890'da öldürülen leoparın, Eskialibey Köyü’nde saldırdığı Murat oğlu Hasan'ın torununa ulaşmış.  73 yaşındaki Muharrem Çoban, kaplanın/parsın saldırdığı Hasan'ın kızı tarafından torunu oluyor. Muharrem Dede hadisenin geçtiği yere ‘Kaplan Deresi’ isminin verildiğini, dedesinin de ‘Kaplan’ soyadını aldığını anlatıyor. Annesinin anlattığına göre 1890 yılındaki hadise şöyle olmuş: "Hössüklerin çiftliği var, Karaömer tarafında. Orada Kaplan Deresi diye bir yer var, bu derenin adı da o zamandan kalmış. Hasan Dedem orada davar güderken canavar sandığı bir şey üzerine doğru geliyor. O da ‘Ya mübarek, sen ne geziyon buralarda?!' diyerek sırtındaki keçeyi çıkarıp atıyor ve yanındaki köpekleri hayvanın üzerine sürüyor. Köpekler korkup gitmiyorlar. Kendisi hayvanın üzerine yürüyüp ona bir tane vuruyor. Hayvan kaçmıyor. Bu sefer kaplan saldırıp bunu yıkıp altına alıyor ve boğmaya çalışıyor. Dedem kolunu hayvanın ağzına veriyor, kolunu geverken ‘Mübarek beni öldürecen mi?' deyince kolunu bırakıyor ve arkasına baka baka gidiyor. O aileye Kaplancılar demeleri bu hadiseden kalma. Hadise böyle işte, aynen anlattığım gibi olmuş…

-ÇOBANLAR TELEFONLA GÖRÜNTÜLEDİ

Öte yandan Çorum'da görülen aslan haberindefotoğraf ve kamera görüntülerinin, kaybolan hayvanlarını arayan çobanlar tarafından söz konusu arazide çekildiği öğrenildi. Görüntülerde sazlık içinde büyükbaş bir hayvan cesedine ait kemik ve deri parçaları ile vahşi hayvana ait olduğu değerlendirilen ayak izleri dikkat çekti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Çorum Şube Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra Jandarma’nın da bölgedeki incelemelerinin sürdüğü belirtildi. 

 

YORUMLAR

17 Yorum Var
  • Pirolla 3 yıl önce Şikayet Et
    Yazık ya yazık cık cık cık.
    Cevapla
  • bey 3 yıl önce Şikayet Et
    .-)))))))))))))))))))))) çok gül yaaa dedesi muhteş miş
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Hakkı 3 yıl önce Şikayet Et
    Ayı var orda
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    resim kaplan değil leopar veya çta. ayak izleri bldiğin öküz. resimdeki sarı şey bildiğin öküz oğlu öküz. ulan aslan çorum gibi yaban hayatının sıfır olduğu yerde çorumun donunda nasıl hayatta kalır. bırakın saçmalığı
    Cevapla
  • çorum 1 yıl önce Şikayet Et
    YABAN HAYATI SIFIRMI :)) Sallama Ziyaaaaa
    İlk beğenen sen ol
  • Monlaerdan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence yanlış ama jaguar o doğru
  • Hacıoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Van gölünde de canavar vardı bir zamanlar reklamın kötüsü olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.