Çorum

Emekli astsubay doğduğu köyünde bir ilki gerçekleştirdi

15:42 04 Kasım 2022 8 Yorum Var
Emekli astsubay doğduğu köyünde bir ilki gerçekleştirdi

Çorum'da doğduğu köye yerleşen emekli astsubay Yüksel Apaydın, 15 dönüm alanda yetiştirdiği deveci armudunun hasadına başladı.

Jandarma Komutanlığı’ndan emekli olduktan sonra doğduğu topraklara dönen emekli astsubay Yüksel Apaydın, ilçeye bağlı Karakaya Köyü’nde damla sulama sistemi ile bahçesinde armut yetiştirmeye başladı. Amatör olarak başladığı armut yetiştiriciliği işine daha sonra profesyonel olarak devam ettiğini anlatan Apaydın, “Bin 200 adet 9 yaşında ağacım var. Ağaç başı yaklaşık 25 kilogram verim almaktayım. Bu yıl yağış yönünden güzel geçti, 50 ton armut hasadı yapmayı hedefliyoruz" dedi.

9 yıl önce emekli olduktan sonra deveci armudunun bu bölgede de yetişebileceğini düşünerek, 35 dönüm arazisinin 15 dönümünü deveci armuduna ayırdığını belirten Apaydın, “15 dönüm alanda yaklaşık Bin 200 yarı bodur armut ağacım var. Bu sene 8. yaşı dolan bu ağaçlardan tahmin ediyorum 50 ton civarında bir ürün elde edeceğim” şeklinde konuştu.

'Çocukluk hayalimi gerçekleştirmek için döndüm'

İlk geldiğimde bu alana bahçe tesis etmeye çalıştığın burasının atıl vaziyette bir arazi olduğunu hatırlatan Apaydın, “Burası dedemin bağıydı, benim çocukluğum bu bağda bağ beklemekle geçti. O zamanlar böyle bir hayalimiz vardı. Emekli olduktan sonra da geldim ve hayalimi gerçekleştirmek için başladım. Şu anda da çalışıyorum. Üst taraflar özellikle ham toprak şeklinde atıl araziydi. Buraları bahçe haline getirebilmek için epey bir emek harcadık. Bu şekilde neticesini aldığımız zaman o yorgunlukların hiçbir tanesi aklımıza gelmiyor” diye konuştu.

'700 gram armutlar iriliği ile dikkat çekiyor'

Her boydan armudun yetiştiğini söyleyen Yüksel Apaydın, bazı armutların 700 grama ağırlığında olduğunu ve iriliğiyle dikkat çektiğini belirtti. Armutların tamamen organik şartlar altında yetiştirildiğini belirten Yüksel Apaydın, 700 grama kadar olan armudu görenlerin hayrete düştüğünü ifade etti.

'Hasat 8 gün devam edecek'

Armut hasadını 9 bayan toplam 12 çalışan ile gerçekleştirdiğini ve yaklaşık 8 gün devam edeceğini söyleyen Apaydın, “Bayanlardan toplayıcılar var, boylarına göre ayıranlar var. Erkek çalışanlarımız da bayanların yetişemediği alanlara merdivenlerle üst dallarda ki hasadı gerçekleştiriyor” dedi.

Yetiştirdiği armutları iç piyasada pazarlayacağını söyleyen Apaydın, “Daha önce Çorum’da bazı firmalara toplu olarak veriyordum ancak bu sene istediğimiz fiyatı alamadığımız ve maliyetimizi kurtarmadığı için iç piyasa da Sungurlu ve Çorum bölgesinde pazarlamayı hedefliyorum. Bununla ilgili market, manav ve Pazarcı esnafıyla görüşmelerimiz var” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

8 Yorum Var
  • Kazım bursalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun dayı oğlu
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Sönmez Yanardağ 1 yıl önce Şikayet Et
    Kolay Gelsin! Bereketli Olsun, Hemşehrim.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Muammer 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun dayıoğlu.Güzel iş,temiz kazanç.
    Cevapla
  • Haydar 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten harika eline emeğine sağlık hayırlı kazançlar dilerim
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Cam dikene kadar birazda belediye devlet meyve ağacı diksin köylere..bana çamur atarlar bizim dikili ağacımız var cekirdekten yetisrirp asilayip toprağa dikiyorum işimin adına sende 50 60 ağaç
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.