Denizli

"Domuz gribinden 6 ay-24 yaş arası daha çok etkileniyor"

18:21 19 Ocak 2016
"Domuz gribinden 6 ay-24 yaş arası daha çok etkileniyor"

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, domuz gribinden en çok 6 ay-24 yaş grubunun etkilendiğini bildirdi.

Prof. Turgut, yaptığı yazılı açıklamada, Pandemik İnfluenza A (H1N1) virüsünün, domuz, kuş ve insan grip virüslerinin bir karışımı olarak ortaya çıkan yeni grip türü olduğunu belirtti.

Hastalığın klinik belirtilerinin mevsimsel gripten farklı olmadığına dikkati çeken Turgut, şunları kaydetti:

"Pandemik grip (H1N1) şu aşamada mevsimsel influenzadan daha ağır seyretmemektedir. Pandemik H1N1'in öldürme hızı binde 3-5 arasındadır. Bu normal influenzadan daha düşük bir orandır. Ancak hastalığa yakalananlar arasında belli gruplarda ölüm oranı normal influenzaya göre daha yüksektir. Hastalığın bugüne kadarki seyri incelendiğinde, 6 ay-24 yaş arası çocuk ve gençlerin daha çok etkilendiği görülmüştür. Öncelikli risk grubu olarak ifade edilen çocuk-genç yaş grubunun hastalıktan korunması için kişisel hijyene dikkat başta gelmektedir. Okullarda hijyene, özellikle el hijyenine maksimum önem verilmeli, eller sık sık yıkanmalıdır. Küçük yaş gruplarında eğer çocukların sık sık ellerini yıkamaları sağlanamıyorsa el dezenfektanları kullanılmalıdır. Okullarda, çocukların bir arada bulunmalarının zorunlu olmadığı sınıf dışı faaliyetler sınırlanmalıdır. Ne kadar çok farklı gruptan çocuk bir araya getirilirse riskin o kadar artacağı unutulmamalıdır. Okul gezileri sınırlanmalıdır."

H1N1'in belirtilerinin ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve daha geri planda kalan burun akıntısı, ishal, bulantı-kusma olduğunu dile getiren Turgut, hastalığa yakalanmamak için aşı yaptırılması gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.