Denizli

Laodikya Kilisesi'ndeki restorasyona "AB Kültürel Miras Ödülü”

19:15 22 Mart 2016
Laodikya Kilisesi'ndeki restorasyona "AB Kültürel Miras Ödülü”

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Laodikya Antik Kenti'nde devam eden restorasyon projesinin, AB Kültürel Miras Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldüğünü bildirdi.

Zolan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Laodikya Kilisesi'nin UNESCO Geçici Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilmesinin ardından bu yapıda devam eden restorasyon projesinin de uluslararası ödüle layık görüldüğünü söyledi.

“Dünya Mirası Laodikya Uyanıyor Projesi” kapsamında devam eden restorasyon projesinin Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu (Europa Nostra) tarafından AB Kültürel Miras Jüri Özel ödülü aldığını ifade eden Zolan, kilisede uygulanan koruma, konservasyon ve restorasyon tekniklerinin takdirle karşılandığını dile getirdi.

Laodikya Antik Kenti'nde kazı ve işletme sorumluluğunun 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokolle Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini hatırlatan Zolan, verilen ödülün antik kentlerin yerel yönetimlere devredilmesiyle tarihi değerlerin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gün yüzüne çıkarılabileceğini gösterdiğini ileri sürdü.

Zolan, sözlerini şöyle konuştu:

"Laodikya, her geçen gün Türkiye'nin marka değeri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 2013 yılında UNESCO’nun Geçici Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan antik kentimiz geçen yıl da Tripadvisor Mükemmellik Sertifikası aldı. Şimdi de tarihi ve kültürel mirasların korunması doğrultusunda dünyadaki başarılı çalışmaları ödüllendiren Europa Nostra tarafından jüri özel ödülü almamız bizleri gururlandırdı."

Zolan, ödülün mayıs ayında Madrid'de düzenlenecek törende verileceğini sözlerine ekledi.

İncil'de adı geçen 7 kiliseden biri olan Laodikya Kilisesi'nde yürütülen çalışma kapsamında piskopos evi, kilise arşivi ve kiliseye ulaşımı sağlayan yollar restore edilmiş, ayakta kalan duvarların ve antik yapılar korunmuş, gezilebilmelerine olanak sağlayan düzenleme yapılmıştı. Projeye, Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan (GEKA), 750 bin lira destek sağlanmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.