Denizli

AK Parti Denizli Milletvekili Tin:

20:30 13 Temmuz 2016
AK Parti Denizli Milletvekili Tin:

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, ticari yaşamı kolaylaştırıcı yasal düzenlemeleri kararlılıkla hayata geçirmeye devam ettiklerini belirterek, "Çek yasasında yapılan düzenlemelerle karşılıksız çek düzenlenmesinin önüne geçilecek." dedi.

Tin, TBMM'de görüşmeleri devam eden çek yasasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ticari yaşamı kolaylaştırmak için yeni düzenlemelerin yapıldığını ve kötü niyetli çek kullanımına yaptırımlar uygulanacağını bildirdi.

Ticaretin önündeki engelleri sırasıyla ortadan kaldırmaya devam edeceklerini belirten Tin, "Çek, bazı çevreler tarafından suistimal edilmeye müsait bir ticari araç haline gelmişti. Biz bu yeni düzenlemeyle çeki güvenli bir ticari araç haline getirmeyi amaçlıyoruz. Karşılıksız çek düzenlemek fiili, adli para cezası verilmesini gerektiren bir suç olarak düzenlenmekte ve çekin karşılıksız çıkması durumunda adli takip, talep doğrultusunda değil şikayete bağlı olarak yapılacak. Çek yasasında yapılan düzenlemelerle karşılıksız çek düzenlenmesinin önüne geçilecek." ifadelerini kullandı.

- "Ticari itibar korunacak"

Karşılıksız çek bedelinin, hesaplanacak yasal faiziyle birlikte yargılama aşamasında ödendiği takdirde, kişinin ekonomik hayattaki itibarının korunmasının sağlanması adına mevcut madde metnine nazaran, hukuken olumlu yönde bir düzenleme getirileceğini aktaran Tin, şunları kaydetti:

"Bu düzenlemeyle, keşidecinin karşılıksız çek düzenlemenin ağır sonuçlarından kurtarılarak ticari itibar korunacaktır. Ayrıca karşı tarafın da alacağına kavuşması sağlanmış olacaktır. Etkin pişmanlık, Türk Ceza Kanununda hüküm verilinceye kadar uygulanabilirken, Çek kanununda hükmün kesinleşmesinden sonrada uygulanabilecektir. Hükmedilecek adli para cezası, çek bedelinin karşılıksız kalan miktarından az olamayacak. Karşılıksız çek suçu nedeniyle ön ödeme, uzlaşma ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair hükümler uygulanmayacak. Şayet karşılıksız çekte adli para cezası ödenmez ise, doğrudan hapis cezasına çevrilecek."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.