Denizli

9 Mart Dünya Böbrek Günü

17:07 08 Mart 2017
9 Mart Dünya Böbrek Günü

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belda Dursun, kronik böbrek hastalığından korumak için gereksiz ilaç kulanımı, aşırı tuzlu ve yüksek kalorili beslenmeden uzak durulması ve kilo kontrolünün sağlanması gerektiğini bildirdi.

Dursun, 9 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kronik böbrek hastalığının en sık görülen nedenlerinin şişmanlık, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, nefritler, böbreğin kistik hastalıkları ve ürolojik problemler olduğunu belirtti.

Son yıllarda gerek obezite ve gerekse kronik böbrek yetmezliğinin tüm dünyada adeta bir salgın şeklinde artış gösterdiğine ve ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğine işaret eden Dursun, şunları kaydetti:

"Bu durumun önemine dikkat çekmek için bu yıl dünya böbrek gününün teması şişmanlığa, sağlıksız beslenmeye ve hareketsiz yaşama son vererek böbrek hastalığının önlenmesi üzerine odaklanmıştır. Kronik böbrek hastalığından korumak açısından gereksiz ilaç kullanılmamalı, aşırı tuzlu ve yüksek kalorili beslenme şekli terk edilmeli, kilo kontrolü sağlanmalı, daha sağlıklı beslenme yöntemleri ve düzenli egzersiz bir yaşam biçimi olarak benimsenmelidir. Riskli kişiler başta olmak üzere herkesin düzenli olarak sağlık taramasından geçmesi, basit kan ve idrar testi ile böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmesi önemlidir."

Böbrek sağlığı açısından böbrekleri susuz bırakmamanın ve yeterli su alımına özen göstermenin önemine dikkati çeken Dursun, "Kronik böbrek hastalığının önlenmesinde toplumun tüm katmanlarına sorumluluk düşmektedir. Özellikle çocukluk ve gençlik dönemindeki bireylerde hipertansiyon, şişmanlık ve şeker hastalığının önlenmesi son derece önemlidir." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.