Denizli

"İhracat güçlü bir şekilde artmaya devam ediyor"

16:19 01 Haziran 2017
"İhracat güçlü bir şekilde artmaya devam ediyor"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, gelişen ülkelerde görülen ithalat artışlarının Türkiye'nin ihracat rakamlarına olumlu yansımasını sürdüreceğini ve yıl sonu itibarıyla Orta Vadeli Program'daki ihracat hedefi olan 153,3 milyar doları yakalayacağını ve hatta geride bırakacağını bildirdi.

Kocasert, mayıs ayı ihracat rakamları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, ihracatın güçlü bir şekilde artmaya devam ettiğini belirtti.

- Denizli'de yüzde 16 artış

Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracatın mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 oranında artarak 205 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Kocasert, "Ocak-mayıs dönemi göz önüne alındığında ise Denizli İhracatçılar Birliğince kayda alınan ve 970 milyon dolara ulaşan ihracatın artış oranı yüzde 11 olarak kaydedildi. Denizli ihracatındaki artış da çift haneli olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın son aylarında ülkemiz ihracatında yaşanan olumlu hava ve pozitife dönüş, 2017 yılının başından itibaren artarak devam ediyor. Son 7 aydır aralıksız artarak devam eden ülkemiz ihracatı mayıs ayında da yüzde 16 artarak 12 milyar 472 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk beş aylık döneminde ise ülkemiz ihracatı yüzde 10 arttı ve 63 milyar 145 milyon dolar oldu." diye konuştu.

- "Dünya ticaretindeki ivme"

Dünya mal ticaretinin 2016 yılında gerileyerek 16 trilyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Kocasert, "Ancak 2017 yılının ilk çeyreği göz önüne alındığında küresel piyasaların toparlanmaya başladığını görüyoruz. Bu olumlu tabloda en büyük etkenlerden birisi şüphesiz ki petrol ve emtia fiyatlarında yaşanan artışlar. Genel olarak değerlendirdiğimizde, dünya mal ticaretinin yıl sonunda yaklaşık yüzde 7 oranında büyüyerek 17 trilyon dolara ulaşması bekleniyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en önemli pazarlarından olan Avrupa Birliği ekonomisinin yüzde 2 bandında büyüme temposunu sürdürmesi ve dış ticaretinin avro bazında yüzde 10'un üzerinde artmasının Türkiye'nin dış ticareti için de son derece önemli olduğunu vurgulayan Kocasert, "Benzer şekilde, bu sene yüzde 40 artışla Rusya başta olmak üzere gelişen ülkelerde görülen ithalat artışlarının ihracat rakamlarımıza olumlu yansımasını sürdüreceği ve yıl sonu itibarıyla Orta Vadeli Program'daki ihracat hedefimiz olan 153,3 milyar doları yakalayacağımız ve hatta geride bırakacağımız kanaatindeyim." değerlendirmesini yaptı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.