Denizli

Kuraklık mandaların süt verimini düşürdü

16:42 29 Ağustos 2017
Kuraklık mandaların süt verimini düşürdü

Denizli'nin Çirvil ilçesinde susuzluk ve kuraklık nedeniyle çamura girip serinleyemeyen mandaların süt verimi azaldı.

Emirhisar Mahallesi'nden geçen Kufi Çayı'nın kuruması, mahallede bulunan mandaları olumsuz etkiledi. Mahallede yaklaşık 15 ailenin yetiştirdiği 60 kadar manda, kuraklık yüzünden meralarda yeterli su olmadığı ve çamura giremedikleri için süt verimleri düştü.

Manda yetiştiriciliği yapan Raziye Kösen, mandaların sıcak havalarda çamura girip serinleyemediği için sütlerinin azaldığını söyledi.

Çay kuruyunca su gelmediğini dile getiren Kösen, "Meralarda yeterli çamur alanı kalmadı, su olmayınca bazı bölgelerindeki çamurluk alanlar da kurudu. Çamura yatamayan manda sıcaktan etkilenince fazla süt vermiyor. Manda inek gibi çok süt vermez. 7 litre süt çıkar ama çamurlar azalınca mandalar sıcaktan çok etkilendi, verim de 5 litreye kadar düştü." dedi.

Kaymağı ve yoğurdu için manda beslediklerini kaydeden Kösen, şunları söyledi:

"Manda kaymağı yapmak zordur. Kaymak yapmak için sütü iki kere kaynatmak gerekir. Sütü sağdıktan sonra kaynatıp soğumaya bırakırız. Sonra bir kere daha kaynayıp soğuyunca üzerindeki kaymağı alırız. 5 kilo sütten yaklaşık 700-800 gram kaymak çıkar. Manda sütünün az olması nedeniyle üretilen kaymak ve yoğurt da az oluyor. Günlük bir kilo kadar kaymak, iki kilo kadar da yoğurt çıkıyor."



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.