Denizli

Baraj havzasında yapılaşma sorunu

20:21 04 Ekim 2017
Baraj havzasında yapılaşma sorunu

Denizli'de tarımsal sulama ve içme suyu olarak kullanılan baraj havzasındaki mahallelerin çeyrek asırlık yapılaşma sorunu, yönetmelikte yapılan değişiklikle çözüme kavuşturuldu.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale ilçesine bağlı Fatih, Deliktaş, Cumhuriyet, Hürriyet ve Kayıhan mahallelerindeki yapılaşma sorununun çözülmesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Zolan, içme ve tarımsal sulama amacıyla yapılan Gökpınar Vali Recep Yazıcıoğlu Barajı'nın korunması için 1995 yılından beri Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği hükümlerinin uygulandığını belirtti.

Bu yönetmelikle mutlak mesafe, kısa mesafe ve orta mesafe şeklinde değişik kademelerle koruma kararlarının bulunduğunu ifade eden Zolan, şöyle konuştu:

"Her koruma için yapılabilecek ve yasaklanan hususlar net bir şekilde belirtilmişti. Bu yasaklar çerçevesinde yönetmelik kapsamına giren 5 mahallemizdeki 2 bin parselde tüm yapılaşma durdurulmuş, bazı binalar yarım kalmış, boş arsalara da yapı yapılamamış. Neredeyse çeyrek asra varan bir süreçte vatandaşlarımız mağdur olmuş, her gittiğimiz yerde vatandaşlarımız, bunun çözümü noktasında bizden talepte bulunuyorlardı. Baraj, şu anda sadece tarımsal alanların sulanmasında kullanılıyor. Ancak ileriki zamanlarda ihtiyaç olduğunda da içme suyu noktasında bir rezerv anlamında elimizde tutmaya devam edeceğiz. Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) Genel Müdürlüğü, yaklaşık 2 yıldır bir çalışma gerçekleştirdi. Su havzalarının korunmasıyla ilgili bir yönetmelik hazırladık. Hazırladığımız bu yönetmeliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduk ve onay verildi. Yönetmeliğimiz meclisimizden de geçti ve kesinleşti. Bu, bazı mağduriyetleri giderecek ama suyumuzun da temiz kalması için ciddi kararlar olan bir yönetmelik."

Yeni yönetmelikle kıyı sınırından 300 metreye kadar mutlak mesafe içinde yine hiçbir şekilde yapı yapılamayacağını kaydeden Zolan, kısa mesafe olarak belirlenen bölgedeki yaklaşık 2 bin parselde ise mağduriyetlerin artık giderildiğini söyledi.

Bölgedeki 2 bin parselde usulüne uygun alınmış imar kararlarının geçerli olduğunu bildiren Zolan, "Orada imarla ilgili alınan kararlar neyse uygulanır, herhangi bir değişiklik yapılamaz. Artış, eksilme, yer değiştirmeyle ilgili plan tadilatı yapılamaz." dedi.

Fatih, Deliktaş, Cumhuriyet, Hürriyet ve Kayıhan bölgesindeki 2 bin kişinin artık kendi parselleri üzerinde tasarrufta bulunabileceğini aktaran Başkan Zolan, "2 bin vatandaşımızın 25 yıla yakın bir süredir mağduriyetini giderici bir karar aldık ve yürürlüğe koyduk. Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ne değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da onaylanan yeni Havza Yönetim Planı'na tabiyiz. Suyumuzun korunmasında daha hassas kararlar aldık." diye konuştu.

Toplantıya, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, DESKİ Genel Müdürü Mahmud Güngör, Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Turgut ile Deliktaş, Cumhuriyet, Hürriyet ve Kayıhan mahalleleri muhtarları katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.