Denizli

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

19:27 25 Kasım 2017
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç, kadınlara yönelik şiddette medyaya büyük görev ve sorumluluk düştüğünü belirterek, "Dizilerde mesela çok yakışıklı, etkili birisinin kadına yönelik şiddetinin, psikolojik şiddetinin neredeyse reyting malzemesi olduğunu görüyoruz." dedi

Oruç, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen panelde yaptığı konuşmada, medyanın kadına karşı şiddet konusunda farkındalık oluşturmasının, engelleyici bir rol almasının beklendiğini fakat medyanın genelde kadına şiddete karşı özendirici bir rol oynadığını kaydetti.

Medyanın kadınlara karşı ön yargılı olduğunu ifade eden Oruç, "Şiddet haberlerini mazur gösterici haberler, benzer olayların artmasına sebep oluyor. Şiddet haberleri verilirken çok ciddi, sorumlu bir şekilde verilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Medyaya çok büyük sorumluluk düştüğünü kaydeden Oruç, "Maalesef reytingi artırma, reklam merakı ile veriliyor. Şiddete uğrayan, hayatını kaybeden kadınların kanlar içerisindeki fotoğraflarının, görüntülerinin verilmesi nasıl mantıktır? Kadının maruz kaldığı fiziksel, psikolojik, cinsel şiddet, maalesef belki de medyadaki erkek egemen dil nedeniyle, erkek egemen kurgu nedeniyle kadınların hayrına bir yere gitmiyor." ifadelerini kullandı.

Oruç, kadına şiddet konusunda medyanın eğitilmesi ve bu konuda daha fazla sosyal sorumluluk projesinin uygulanması gerektiğini belirtti.

"Dizilerde çok yakışıklı, etkili birisinin kadına yönelik şiddetinin, psikolojik şiddetinin neredeyse reyting malzemesi olduğunu görüyoruz." diyen Oruç, dizilerde kadının her ne sebeple olursa olsun uğradığı psikolojik, fiziki şiddete itiraz etmesinin işlenmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin dünya geneline göre kadına karşı şiddette biraz daha olumlu seviyede olduğunu aktaran Oruç, şöyle konuştu:

"Demokrasi ve insan hakları konusunda mangalda kül bırakmayan Avrupa'da kadına şiddet konusunda korkunç rakamlar var. 28 AB ülkesinden 42 bin kadın üzerinde yapılan araştırmada her üç kadından biri 15 yaşından itibaren şiddete maruz kalıyor, 10 kadından biri cinsel saldırıya maruz kalıyor, her 20 kadından biri de cinsel tecavüze uğruyor, yüzde 43'ü psikolojik şiddete uğruyor."

AK Parti Denizli Milletvekili, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu da şiddetin öncelikle evde ve sosyal çevrede öğrenilen bir davranış olduğunu belirtti.

Şiddetin yaşanılan alanlarda öğrenildiğini vurgulayan Ramazanoğlu, evin içinde şiddet maruz kalan kişilerin daha sonra şiddet uyguladığını ifade etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.