Denizli

Denizli göllerindeki kuş sayısı azalıyor

14:22 13 Şubat 2018
Denizli göllerindeki kuş sayısı azalıyor

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Raşit Urhan, Denizli göllerindeki kuş türü ve sayısında geçen yıla göre yarı yarıya azaldığını bildirdi.

Urhan, yaptığı yazılı açıklamada, Denizli'de her yıl yaptıkları kış ortası su kuşu sayımını 5-7 Şubat tarihlerinde Beylerli, Acıgöl ve Işıklı göllerinde gerçekleştirildiğini belirtti.

Kuş sayımının PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Denizli İl Şube Müdürlüğü tarafından yapıldığını aktaran Urhan, şunları kaydetti:

"Denizli göllerinde kuş türü ve sayısının geçen yıla göre yarı yarıya azaldığını gördük. Yaban hayatı geliştirme sahası olan Beylerli Gölü'nde su kalmamış ve hiç kuş yok. Acıgöl'de bu yıl 2 bin civarı kuş saydık. Geçen yıl 6-7 bin arası kuş oluyordu. Geçtiğimiz yıllarda flamingoların yuvası olan Acıgöl'de bu yıl 57 flamingo gözlemledik. Işıklı Gölü'nde ise geçen yıl 40 bin civarında olan kuş sayısı bu yıl 20 binlere düştü. Bunun da 17 bini sakarmeke kuşu. Bu kuş türünün artması ve diğerlerinin azalması gölün sığlaştığı, kirlendiği ve önlem alınması gerektiği anlamını taşıyor."

Urhan, Işıklı Gölü'nde görülen "elmabaş patka" kuşunun neslinin tehlike altında olduğunu vurguladı.

Kuş türlerinin kuraklık, endüstriyel kullanımdan oluşan kirlilik, sazlıkların yakılması, kaçak avcılık gibi nedenlerden dolayı her geçen yıl azaldığını kaydeden Urhan, gerekli tedbir alınmadığı takdirde hızlı düşüşün devam edeceğini aktardı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.