Denizli

15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü

21:47 14 Mayıs 2018
15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü

Denizli Valisi Hasan Karahan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Vali Karahan, mesajında, Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin İzmir'in işgalinden kısa bir süre sonra Denizli'de milli mücadele ateşini yaktığını hatırlattı.

Denizli halkının, Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin önderliğinde İzmir'in işgalinden sadece dört saat gibi oldukça kısa bir süre sonra gönüllü olarak milis kuvvetlere katılmaya başladığını belirten Karahan, şunları kaydetti:

"Müftü Ahmet Hulusi Efendi 15 Mayıs 1919'daki fetvasında diyor ki 'Silahımız olmayabilir, topsuz tüfeksiz sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi hassasiyet şuurumuz ile kalbimizdeki iman ile mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız. Bu uğurda canını verenler şehit, kalanlar gazilerdir. Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir.' Ahmet Hulusi Efendi'nin vermiş olduğu milli mücadele fetvası ve bu kararı takip eden fiili teşkilat, milli mücadele tarihimizin ilk varlığıdır. Bu fetva ile Denizli halkı, bağımsızlık meşalesi altında toplanarak, tüm imkansızlıklara rağmen milli mücadelenin ilk neferleri arasında onurlu yerini almış ve bağımsızlık mücadelesinde, milis kuvvetlere kuvayı milliye isminin verildiği Batı Anadolu'daki illerden biri olmuştur."

Karahan, o gün tek bir düşman askerinin şehre girmesine izin vermeyen Denizli'nin bugün de girişimciliği ve gelişen ekonomisi ile milli mücadeleyi onurla sürdürdüğünü kaydetti.

- Başkan Zolan'dan Milli Mücadele Yürüyüşüne davet

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde 15 Mayıs 1919'da Yunanlıların İzmir'i işgal etmesinden 4 saat sonra Denizli'de başlatılan milli mücadele ateşinin 99. yılında da yeniden yakılacağını belirtti.

Tüm Denizlilileri yarın düzenleyecekleri Milli Mücadele Yürüyüşü'ne davet eden Zolan, şunları kaydetti:

"15 Mayıs'ın heyecanı, inancı ve coşkusu 99 yıldır yaşanmakta. Denizli'nin bu bitmek tükenmek bilmeyen vatan sevdası 15 Temmuz hain darbe kalkışmasında da ortaya çıktı. Şehrimizin şanlı tarihinin yeniden yaşatılıp gelecek nesillere aktarılması amacıyla düzenleyeceğimiz 15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü kutlama etkinliklerinde Denizli sancağımızı 99 yıl önce olduğu gibi aynı ruh ve inançla Bayramyeri Meydanı'na taşıyacağız ve milli mücadele ruhunu yüreklerimizde bir kez daha hissedeceğiz. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Müftü Ahmet Hulusi ve ebediyete irtihal etmiş tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyor, 99 yıl önceki aynı heyecan ve coşkuyu yaşamak üzere tüm hemşehrilerimi Milli Mücadele Günü programımıza davet ediyorum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.