Diyarbakır

Sözde "öz yönetim" ilanına ilişkin dava

21:13 16 Ekim 2015
Sözde "öz yönetim" ilanına ilişkin dava

Mardin'in Nusaybin ilçesinde sözde "öz yönetim" ilan ettikleri gerekçesiyle tutuklanan ve aralarında Nusaybin Belediye Başkanı Kaya'nın da bulunduğu 6'sı tutuklu 8 kişinin yargılanmasına başlandı

Mardin'in Nusaybin ilçesinde sözde "öz yönetim" ilan ettikleri gerekçesiyle tutuklanan ve aralarında Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya'nın da bulunduğu 6'sı tutuklu 8 kişinin  yargılanmasına başlandı.

Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan Ramazan Artan ve Faysal Dağ, müdafi avukatlar ve sanıkların yakınları hazır bulundu. Tutuklu sanıklar Erhan Dinç, Muhsin Aksan, Salih Cebe, Sara Kaya ve Sabiha Gündüz,  Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Zeynep Alğan ise SEGBİS ile duruşmaya katılmak istemediğini belirtti.

İddianamenin okunmasıyla başlayan duruşmada, sanık avukatlarından Erdal Kuzu, müvekkillerinin SEGBİS sistemi ile savunma yapmak istemediklerini belirterek, iddianamenin okunmasına itiraz etti.

Mahkeme heyeti ise sanıklara, iddianame okunmadan "duruşmadan vareste tutulmak isteyip istemediklerinin" sorulamayacağından, iddianamenin okunmasına oy birliği ile karar verdi.

Tutuklu sanıklar, SEGBİS'le savunma yapmak istemediklerini beyan ederek, duruşmalara bizzat katılmak istediklerini belirtti, tutuksuz sanıklar da diğer sanıkların huzurda bulunmaması nedeniyle savunma yapmayacaklarını söyledi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların duruşma gün ve saatinde hazır edilmeleri için müzekkere yazılmasına, tutukluluk durumunun devamını karar vererek duruşmayı erteledi.

Mahkeme çıkışında basın mensuplarına açıklamada bulunan sanıkların avukatı Zuhat Bilen, tutuklanan 6 kişinin Ankara ve Kırıkkale Cezaevine gönderilmelerine bir anlam vermediklerini, bunun yanlış olduğunu savundu.

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ise 2009 yılında KCK adı altında başlatılan operasyonların bugün "öz yönetim" adı altında başlatıldığını ileri sürdü.

- İddianame

Terör örgütü PKK/KCK'nın, 12 Ağustos'ta açıkladığı basın bildirisinde, Şırnak, Silopi ve Cizre ilçelerinin yanı sıra Mardin'in Nusaybin ilçesindeki halk meclislerinin sözde ''öz yönetim'' ilan etmeleri yönünde çağrıda bulunduğu belirtiliyor.

Nusaybin ilçesinde sözde "öz yönetim" ilan ettikleri iddiasıyla tutuklu sanıklar Sara Kaya, Zeynep Algan, Muhsin Aksan, Salih Cebe, Erhan Dinç, Sabiha Akgündüz ile tutuksuz sanıklardan Ramazan Artan ve Faysal Dağ hakkında, "devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan da 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.