Diyarbakır

Sur'daki tarihi camiye terör saldırısına tepkiler

15:08 08 Aralık 2015
Sur'daki tarihi camiye terör saldırısına tepkiler

Diyarbakır, Siirt, Mardin, Bingöl ve Elazığ'daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, PKK'lı teröristlerce Diyarbakır'ın Sur ilçesinde ilk Osmanlı eseri Fatih Paşa Camii'ne düzenlenen saldırıyı kınadı

Diyarbakır, Siirt, Mardin, Bingöl ve Elazığ'daki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri,  PKK'lı teröristlerce Diyarbakır'ın Sur ilçesinde ilk Osmanlı eseri Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii'ne düzenlenen saldırıya tepki gösterdi.

Camileri ve Kur'an Kursları Yaptırma, Yaşatma, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şehmus Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütünün camilere zarar vermesini kınadı.

Taş, başta Diyarbakır'daki vatandaşlar olmak üzere herkesin bu saldırıyı cesurca kınaması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"İslam düşmanlarının taşeronluğunu yapan PKK, kendi kirli çatışmalarını güzel şehrimizin tarihi mekanlarına taşımıştır. İslam'ın şiarı olan camilerimizi  kendilerine siper yaparak, o mukaddes mekanların tahrip olmasına sebep olmaktadırlar. Bu olayların bir an önce bitirilip, bu mekanlardan çıkmalarını istiyoruz."

Alimler ve Medreseler Birliği'nden yapılan açıklamada, camilerin hedef alınmasının şiddetle kınandığı bildirildi.

Fatih Paşa Camii'nin saldırı sonucu yanarak kullanılamaz hale geldiği anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Huzur istemeyen kesimler yaklaşık 5 aydır halkımızı ve değerlerini hiçe sayarak başta cami, Kur'an kursları, medreseler ve tarihi mekanlarımız olmak üzere birçok yeri ya harabeye çevirmiş ya da kapanma noktasına getirmiştir. Sur'da halkın kış ayında evlerinden edilmesi, esnafın iş yerlerini günlerce kapatmak zorunda kalması meselenin vahametini net bir şekilde ortaya koyuyor. En kutsal değerlerimizden biri olan mescitlerimizi karargah haline getirenleri, yakanları ve çatışmaları yaşam alanlarına taşıyanları şiddetle kınıyoruz."

Diyarbakır Sosyal Kalkınma ve Geliştirme Derneği Başkanı Kadriye Esra Aygün, Diyarbakır'ın simge tarihi yapıları arasında yer alan Fatih Paşa Camii'ne yönelik terörist saldırının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Aygün, "Hangi dine ait olursa olsun bütün ibadethaneler kutsaldır. Savaşta bile ibadethanelere saldırı yapılmaz. Tarihi camimize yapılan saldırıyı kınıyorum" dedi.

Memur-Sen Diyarbakır Temsilcisi Yunus Memiş, sahabeler şehri Diyarbakır'da, İslam'ın en büyük sembollerinden olan yapıların mahremiyetine saldırı yapıldığını dile getirerek, terör örgütü PKK'nın hendek ve barikata son vermesini, Çözüm Süreci'nin yeniden başlamasını istediklerini kaydetti.

- Bingöl

Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası Bingöl Şube Başkanı Mücahit Çelik, Diyarbakır'da camiye yönelik saldırıdan büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

"Camiler, sadece bir yapı değildir" diyen Çelik, "Onlar aynı zamanda manevi ruhtur ve güçtür. Mensubu bulunduğumuz İslam dininde savaşlarda bile mabetlere dokunulmamış, dokunulmayacaktır. Onların dokunulmazlığı vardır. Saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

- Siirt

Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası Siirt Şube Başkanı Haydar İbin, terör örgütü PKK tarafından Müslümanların ibadethanelerine yapılan saldırının ilk olmadığını söyledi. 

"Saldırıyı yapan teröristler Kürtlerin temsilcisi olduklarını iddia ediyor ancak bunlar dinine bağlı olan Kütlerin temsilcileri olamazlar" ifadesini kullanan İbin, bu nedenle camiye yönelik saldırıyı kınadıklarını aktardı.

İbin, "Caminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olanların dine, tarihe ve kültüre saygısı yoktur.  Bunu yapanlar Kürt halkının temsilcileri olamazlar. Zarar gören halktır, tarihimizdir, kültürümüzdür ve dinimizdir" diye konuştu.

Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Şube Başkanı Mehmet Naci Özay, terör örgütünün bölgede açık bir şekilde bölge halkının inanç değerlerine ve kültürüne saldırdığını bildirdi.

İbadethanelere yapılan saldırıların hangi coğrafyada olursa olsun kabul edilemeyeceğini vurgulayan Özay, "İbadethanelerin hedef alınması insanlığın hedef alınmasıdır. Bölge halkının inanç değerlerine, ibadethanelere ve kültürel mirasa yapılan saldırı kabul edilemez" şeklinde konuştu.

Tüm Eğitim Sen Genel Sekreteri Mithat Beydoğan, toplumun inanç değerleri hedef alınarak gerçekleştirilen saldırıların kabul edilemez düzeye ulaştığını anlatarak, ibadethanelerin hedef alınmasının örgütün niyetini açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Beydoğan, saldırıyı gerçekleştirenleri şiddet ve nefretle kınadıklarını belirtti.

Siirt Gönül Elçileri Derneği Başkanı Murat Coşar da tarihi öneme sahip yapıların hedef alınmasını, kentin kültürel hafızasını silmeye yönelik saldırılar olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Coşar, "Tarihi yapıların bulunduğu alanlara hendek kazılmasının altında yatan amaç o bölgedeki kültürel mirasın tahrip edilmesidir. Bu kapsamda camilerin hedef alınması terör örgütünün niyetini açıkça ortaya koyuyor" dedi.

- Mardin 

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği Başkanı Ahmet Akgül, Diyarbakır'ın gözde tarihi mekanlarından olan caminin yakıldığını dile getirdi.

"Saldırı Anadolu'nun İslamlaşmasında kapı görevi gören, Medine'den sonra en fazla peygamber sahabesi mezarı bulunan önemli bir İslam diyarında gerçekleşti" diyen Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne acıdır ki dün Taliban ve DAEŞ'in birtakım mabet ve heykelleri yağmaladığı bahanesiyle dünyayı ayağa kaldıran zihniyetin bugün geldiği nokta camiyi kundaklamak olmuştur. Fatih Paşa Camii'ni kundaklama ile taşırılmaya çalışılan sabır, sadece devlet sabrı veya Müslüman Kürtlerin sabrı değildir. Anadolu'da cami kundaklama girişimi tamamen Müslümanların damarına basıp, tahrik etmeye, dış politikada Türkiye'yi hedef alan hareketlenmeye iç kargaşa oluşturmaya destek vermeye yönelik bir girişimdir." 

Akgül, bölge halkına bu dönemde büyük sorumluluk düştüğünü aktardı.

Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer, Diyarbakır'da Dört Ayaklı Minare'nin ardından Fatih Paşa Camii'nin hedef alındığını aktardı.

"Bunu yapan Müslüman olamaz ve hatta insan olamaz. Savaşlarda bile kutsal mekanlara bu denli saygısızlık yapıldığını hatırlamıyorum" ifadelerini kullanan Değer, bu çirkin saldırıyı nefretle kınadığını kaydetti.

- Elazığ

 Elazığ Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Bahşi, milletin tarihini, inancını ve kültürünü yansıtan camiye yönelik hain saldırının terörün çirkin yüzünü gösteren açık bir delil olduğunu söyledi.

Teröristlerce camideki yangına müdahaleye giden itfaiye ve polis ekiplerine atış açılmasının da insanlık dışı bir saldırı olduğunu belirten Bahşi, ''Hangi dine ait olursa olsun bütün mabetler kutsaldır, dokunulmazdır. İster camiye ister kiliseye kim saldırıda bulunursa bulunsun bu insanlık dışıdır ve asla kabul edilemez. Camilerimizin PKK terör örgütü tarafından yakılmasını şiddetle kınıyoruz" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.