Diyarbakır

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

15:51 10 Aralık 2015
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

 Diyarbakır'da bazı sivil toplum kuruluşları tarafından, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla, Sur ilçesinde 2 polisin şehit düştüğü terör saldırısında yaşamını yitiren Baro Başkanı Tahir Elçi anısına etkinlik düzenlendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Temsilciliği, Diyarbakır Barosu ve Tabip Odası üyelerinden oluşan grup, Bağlar ilçesinde Koşuyolu Parkı'ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi.

"Savaşa karşı barış, her şeye rağmen barış" yazılı pankartlar taşıyan grup, Elçi için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Grup adına açıklama yapan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, Elçi'nin 12 gün önce hayatını kaybettiğini belirterek, "Bu coğrafyada insan onuruna yaraşır bir ortamın sağlanması için kendisini insan hakları mücadelesine adayan Tahir Elçi'yi saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Bu cinayetin karanlıkta kalmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin 67. yıl dönümü olduğunu anımsatan Bilici, bu bildirgenin dünya insanlığının onurda ve haklarda eşit olduğunu vurguladığını dile getirdi.

- "Savaş, çatışma ve silahlar bu kadim kentlerden uzak olsun"

"Bildirgenin ilanından günümüze kadar dünyanın birçok yerinde savaş hız kesmeden devam etti" diyen Bilici, şöyle konuştu: 

"Ortadoğu da savaş halinden fazlasıyla nasibini aldı. Bu yıl hem il hem de bölgede ciddi hak ihlallerinin yaşandığı bir yıl oldu. İnsanlık tarihinin doğduğu Mezopotamya'nın tarihle iç içe geçmiş kentlerinde silah, çatışma istemiyoruz. Savaş, çatışma ve silahlar bu kadim kentlerden uzak olsun. Sokaklar çocuk seslerinin geldiği, ölüm korkularının yaşanmadığı, çocukların koştuğu oynadığı yerler olsun istiyoruz. Çözüm Sürecinin devam etmesini bekliyoruz."

Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen de Dünya İnsan Hakları Günü'nü Elçi'ye adadıklarını ifade etti.

Özmen, "Bu katliamları yapanları kınıyoruz. Sadece Diyarbakır'da değil dünyanın birçok yerinde İnsan Hakları Günü Elçi anısına yapılacak etkinliklerle devam edecek" diye konuştu.

Grup, daha sonra sessizce dağıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.