Diyarbakır

Diyarbakır Valiliğinden "gösteri yürüyüşü" açıklaması

22:54 13 Aralık 2015
Diyarbakır Valiliğinden "gösteri yürüyüşü" açıklaması

Diyarbakır Valiliği, Sur'daki operasyonları protesto etmek amacıyla yarın Yenişehir ilçesi Çiftkapı önünde yapılacağı duyurulan gösteri yürüyüşünün kanuna aykırı olduğunu bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, toplantı ve gösteri yürüyüşleri için belirlenen yerleri açıkldı, aksi çağrılara itibar edilmemesi istendi. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 6. maddesine göre şehir, kasaba ve gerekli görülen diğer yerlerde hangi meydan ve açık yerlerde veya yollarda toplantı, yürüyüş yapılabileceği, bu toplantı ve yürüyüş için toplanma, dağılma yerleri ile izlenecek yol ve yönler vali ve kaymakamlarca kararlaştırılarak alışılmış araçlarla duyurulacağı hatırlatıldı.

Bu yerler hakkında sonradan yapılacak değişikliklerin duyurudan 15 gün sonra geçerli olacağının ve toplantı yerlerinin tespitinde gidiş gelişi, güvenliği bozmayacak, pazarların kurulmasına engel olmayacak biçimde, toplantıların genel olarak yapıldığı elektrik tesisatı olan yerlerin tercih edilebildiğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bu minvalde ilimizde yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşleri için İstasyon Meydanı, Fuar Alanı ve Nevruz Alanı belirlenmiştir. Yine aynı kanun 9. madde de bu kanuna göre yapılacak toplantılar, fiil ehliyetine sahip ve 18 yaşını doldurmuş, en az 7 kişiden oluşan bir düzenleme kurulu tarafından düzenlenir. Bu kurul, kendi aralarından birini başkan seçer. Diplomatik dokunulmazlıkları bulunan kişiler, düzenleme kurulu başkan veya üyesi olamazlar. Tüzel kişilerin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemeleri, yetkili organlarının kararına bağlıdır. 10. madde de toplantı yapılabilmesi için düzenleme kurulu üyelerinin tamamının imzalayacakları bir bildirim, toplantının yapılmasından en az 48 saat önce ve çalışma saatleri içinde toplantının yapılacağı yerin bağlı bulunduğu valilik veya kaymakamlığa verilir."

- "Planlanan gösteri yürüyüşü mevzuata aykırı"

Ayrıca, "14 Aralık 2015 Pazartesi günü 12.00'de Yenişehir ilçesi Çiftkapı önünde yapılacağı duyurulan gösteri yürüyüşü ilgili mevzuata aykırılık teşkil etmektedir. Vatandaşlarımızın kanunsuz olarak yapılacak olan yürüyüşü bu açıdan değerlendirmeleri önem arz etmekte" ifadesine yer verilen açıklamada, kanunsuz çağrılara itibar edilmemesinin kentin huzur ve güvenliğine katkı sağlayacağı kaydedildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.