Diyarbakır

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:

21:54 21 Şubat 2016
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Yakılan, yıkılan Sur'u Diyarbakır'ın en güzel yeri haline getireceğiz. Oradaki tarihi tekrar gün ışığına çıkaracağız. Orada mağdur olan, evinden, barkından olan, malı, mülkü zarar gören 4 bine yakın hemşehrimizin de dertlerine derman olacağız" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, AK Parti milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Ebubekir Bal ile partisinin il başkanlığını ziyaret eden Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, bugün Sur'da terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonda şehit düşen iki askerin ailelerine başsağlığı dileklerini sunarak, ailelerinin acılarını paylaştıklarını söyledi.

Operasyonlar hakkında kapsamlı bilgi aldığını ifade eden Yıldırım, güvenlik güçlerinin ne kadar zor bir iş yaptıklarını, ölümle yaşam arasında bir mücadele içinde olduklarını belirtti.

- "Milletin meclisinde terörün vekilliği olmaz"

Diyarbakır'ın sıradan bir kent olmadığını, otuz üç medeniyete bağrını açarak ev sahipliği yapmış, dokuz bin yıllık bir şehir olduğunu anımsatan Yıldırım, "Keşke, Diyarbakır'ı bugünkü haliyle değil, daha farklı görebilseydik. Bunda kabahati olanlar belli. Seçimlerden önce gelip 'barış' dilini kullananların, seçimlerden sonra nasıl 'barış' dilini bırakıp 'savaş' dilini kullandıklarını ibretle gördük. Bu güzel ilimizden 500 binden fazla Diyarbakırlı kardeşimizin oyunu alan, onlara mecliste vekilleri olma sözü veren, talip olan arkadaşlar, bugün oy aldıkları Diyarbakırlıların vekili değil, askere, polise pervazsızca kurşun sıkan, çocuk, büyük demeden insanları katledenlerin ne yazık ki vekilliğini yapıyorlar. Bu böyle yürümez. Ya milletin vekili olacaksınız, Diyarbakırlının, size oy veren, size güvenen yüz binlerin derdiyle dertleneceksiniz ya da bu yanlıştan vazgeçeceksiniz. Milletin meclisinde terörün vekilliği olmaz. Milletin meclisinde millete vekillik yapın. Arkadaşlar kendi durumunu gözden geçirsinler."

Yıldırım, güvenlik güçlerinin hiçbir sivilin zarar görmemesi için büyük bir hassasiyet gösterdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Güvenlik kuvvetlerimiz, bir sivilin burnu kanamasın, hiçbir zarar gelmesin diye büyük tehlikeleri, riskleri göze alıyorlar, kılı kırk yarıyorlar. Şehitlerimiz oluyor, yüreğimiz yanıyor, ocaklara ateş düşüyor. Niçin? Birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimiz, milletimizin huzuru bozulmasın, ülkemizin toprak bütünlüğü zarar görmesin. Bunun için uğraşıyoruz, uğraşmaya da devam edeceğiz"

- "Haçlı kuvvetlerini durduran Kürt komutanlardı"

Bu topraklarda tarihte çok savaşlar gördüklerine aktaran Yıldırım, "Kürt, Türk, Arap, Süryani, Ermeni, Çerkez, Abhaza hangi din, meşrep, ırktan olursa olsun bir olduk omuz omuza verdik. Haçlı kuvvetlerini durduran Kürt komutanlardı. Onlarca Haçlı Seferleri'ne dur diyen bu topraklar inşallah bu olayların da üstesinden geleceğiz ve ülkemizi aydınlık geleceğe torunlarımızın daha güzel övüneceği bir ülke haline dönüştüreceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

- "Oradaki tarihi tekrar gün ışığına çıkaracağız"

Diyarbakır'a ve bölge illerine yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Yıldırım, bugünlerin tatsız hatıralar olarak geride kalacağını, acıların külleneceğini, kardeşliğin büyüyeceğini dile getirdi.

Yıldırım, şunları kaydetti:

"Yakılan, yıkılan Sur'u Diyarbakır'ın en güzel yeri haline getireceğiz. Oradaki tarihi tekrar gün ışığına çıkaracağız. Orada mağdur olan, evinden, barkından olan, malı, mülkü zarar gören 4 bine yakın hemşehrimizin de dertlerine derman olacağız. Onları en güzel şekilde yeni evleriyle, yeni eşyalarıyla, yeni huzurlu bir hayata başlatacağız. Bunun da gereğini yapacağız. Sur'da kardeşlik kokuyor ama şimdi kan, barut, çatışma var. Orada kilise, havra, İslamın sembolleri var. Camilerimiz var. İşte bu denli tarihi ve kültür değerleri olan bir yeri ne yazık ki teröristler maalesef bu hale getirdi ama hepsi geçecek, düzelecek. Hiç kimse terörle, operasyonlarla, silahla bu ülkeyi, Diyarbakır'ı sindireceğini aklının köşesinden geçirmesin."

Kendisine, Diyarbakır Havalimanı pistinin gelecek yıl tamire alınacağı, bunun için limanın iki yıl kapalı kalması gerektiği bilgisi verildiğini aktaran Yıldırım, Diyarbakır terminali, pisti , havalimanının kapalı kalmaması için yeni pist yapılacağını bildirdi.

- "Bunun hesabını soracağız"

Diyarbakır'da yaptıkları çevre yolunun Ankara'dan sonra yapılan Türkiye'nin en uzun çevre yolu olduğunu kaydeden Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

"Neye rağmen yapıyoruz biliyor musunuz? Belediyelerin engellemesine rağmen yapıyoruz. O güzel asfaltlı yolların hepsini biz yaptık. Belediyenin daha çaktığı bir çivi yok. Her yıl Diyarbakır Belediyesine 400 milyon lira geliyor. Nereye gidiyor bu paralar? Bunun hesabını soracağız. Burunlarından fitil fitil de getireceğiz. Bunu herkes de bilsin. Öyle yağma yok. Devletin malını alıp ülkeyi, şehri yıkmak için her türlü zorbalığı yapanlara kaynak aktaracağız. Yok öyle bir şey. Buna hiç kimse razı olmaz. Çoğu gitti, azı kaldı. İster içerden, ister dışarıdan destekçileri olsun ama biz hakka inanıyoruz, halka güveniyoruz, Diyarbakırlıya güveniyoruz. Titizliğimiz, sabrımız masum insanların zarar görmemesi içindir. Yoksa her şeyin kolayı var."

- "Siz de dersinizi alacaksınız"

Bakanı Yıldırım, terör örgütünün yaptıklarıyla kente zarar verdiğini anlatarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Yaptığınız tek şey var. Göz göre göre 9 bin yıllık bu şehrin tahrip olmasına önayak oluyorsunuz. Asla başaramayacaksınız. Geçmişte deneyenler de dersini aldı. Siz de dersinizi alacaksınız. Çünkü karşınızda İzmirli, Edirneli, Antalya var. Türkiye'nin 780 bin kilometre kare toprağının her köşesindeki vatandaşımızın yüreği Diyarbakır'da mücadele eden kardeşlerimizle beraber, hiç merak etmeyin."

- "Bu şehir böyle bir barbarlık görmedi"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Eker de hükümet olarak bir yandan Türkiye'yi kalkındırmak, istihdam oluşturmak, milletin refahı için projeler üretirken bir yandan da terör örgütü PKK ile mücadele etmek durumunda olduklarını belirtti.

Terör örgütünün yaptığı tahribata değinen Eker, "Moğolların istilasından bu yana bu şehir böyle bir barbarlık görmedi. Tarihi Amide şehri, Suriçi, Diyarbakır maalesef PKK terör örgütünün yaptığı eylemler, yıkıntılar sebebiyle zarar gördü. Bu bölge bizim bölgemizdir. Biz burada yaşayan Kürt kardeşlerimizi PKK terör örgütünün ne insafına ne tasallutuna ne de kirli planlarına asla teslim etmeyiz, etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

- "Halk bu gayrimeşru, karanlık eylemlerini desteklemedi"

AK Parti ve hükümetinin kurucusu Recep Tayyip Erdoğan'ın yeşertmeye ve geliştirmeye çalıştığı Barış ve Kardeşlik Projesi'ni, PKK ve onun uzantılarının, atmosferi sürekli zehirlemek suretiyle hep engellemeye kalkıştığını vurgulayan Eker, Barış ve Kardeşlik Projesi'ni hep hayatta tutmaya çalıştıklarını ifade etti.

Eker, şunları söyledi:

"PKK başladığı yere geri döndü. Çıkış noktasında tetikçilik vardı, çıkış noktasında bazı karanlık ve kirli oyunların ve taşeronluğun zihinleri vardı. Bugün de dönüp dolaştığı geldiği yer, uluslararası bazı şer güçlerinin taşeronluğunu, bazı istihbarat örgütlerinin taşeronluğunu yapmaktan öteye geçmiyor. Kürt kardeşlerim bunların ne olduğunu anladı, ne olduğunu biliyor. Onun için de halk bu gayrimeşru, karanlık eylemlerini desteklemedi ve desteklemiyor."

- "Türkiye başkanlık sistemini tartışmak durumunda"

Türkiye'nin sivil ve demokratik bir anayasayı yapmak durumunda olduğunu savunan Eker, "Türkiye başkanlık sistemini tartışmak durumunda. Sivilleşme oranı en yüksek bir sistemin ve rejimin inşa edilmesi bizim için Türkiye'nin bundan sonraki süreçte sorunlarının çözümünün kolaylaştırılmasındaki en önemli unsurdur. Bunun için çabalıyoruz ve gayret içerisindeyiz. Onların yaktıklarını ve yıktıklarını biz yapıyoruz. Biz inşa edeceğiz, biz yapacağız ve bunun için varız" diye konuştu.

Yıldırım ve Eker, Vali Hüseyin Aksoy ile İl Emniyet Müdür Adnan Taşdan'ı da ziyaret etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.