Diyarbakır

KCK ana davasında "gizli tanıklar" dinlenecek

11:47 16 Mart 2016
KCK ana davasında "gizli tanıklar" dinlenecek

PKK'nın üst yapılanması KCK ana davasında, aralarında HDP'li 8 milletvekilinin de bulunduğu 190 sanıklı dosyada ifadeleri bulunan 8 "gizli tanık" dinlenecek; mahkeme heyeti, avukat ve sanıklar kendilerine soru yöneltecek.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen KCK ana dava duruşmasına, tutuksuz sanıklar katılmazken, avukatları hazır bulundu.

Dava dosyasının sanıklardan Seyithan Şen, Mehmet Nesih Çağlar ve Hanifi Yöntem hakkında ihbarda bulunan kişinin kimliği hakkında daha önce Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne gönderilen yazıya cevap verildiği görüldü.

Söz konusu ihbarın üzerinden 5 yıl geçmesi nedeniyle kayıtların silindiği gerekçe gösterilen yazıda, ihbarı yapan kişinin kimliği hakkında bilgi verilemeyeceği aktarıldı.

Mahkemede tanık olarak dinlenen Ahmet Yavuz, 28 Eylül 2007'de emniyette ve savcılıkta verdiği beyanların kendisine ait olmadığını ileri sürerek, gözaltında bulunduğu sürede daha önce hazırlanan tutanakların kendisine imzalatıldığını savundu.

Sanık avukatlarından Mesut Beştaş, şunları söyledi:

"Bu soruşturmaları yürüten hakim, savcı ve emniyet mensuplarının önemli bir kısmı yargılanıyor ve bir kısmı da tutukludur. Bu kişilerin yargılama yönünden bakıldığında usulsüz dinlemeler ortaya çıktığı görülmektedir. Hatta ortam dinlemesi yapan cihazların da hırsızlık malı olduğu kamuoyunca tartışılmaktadır. Bu dosyanın yargılamasını yapan özel yetkili mahkemeler de adil yargılama yapamadıkları gerekçesiyle kanunla kaldırıldı."

Dosyada sanık olarak bulunan HDP'li milletvekillerinin fezlekesinde "suçların sabit olduğu" yazılmasına tepki gösteren Beştaş, mahkeme heyetinin davadan çekilmesini aksi halde reddi hakim talebinde bulunacaklarını söyledi.

- 8 gizli tanık dinlenilecek

Savunmanın ardından mahkeme, sanık avukatlarının daha önce gizli tanıklara soru sormak istedikleri yönündeki talebini kabul ederek, dosyada gizli tanık olarak bulunan "Günışığı", "Papatya", "Mercek", "X", "Gülşah", "Toros", "Kar" ve "Padişah"ın dinlenilmesi için Adalet Bakanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğüne ayrı ayrı müzakere yazılmasına karar verdi.

Mahkeme, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ağabeyi Nurettin Demirtaş ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok'un da aralarında bulunduğu 18 sanık hakkında yakalama kararını yinelerken, reddi hakim talebi kabul etmedi.

Duruşma ertelendi.

- İddianame

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 190 sanık hakkında, "Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından 15 yıldan ağırlaştırılmış müebbete kadar değişen hapis cezası isteniyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.