Diyarbakır

"Evden kaçan kadın", terör eylemlerinde yakalandı

12:13 16 Nisan 2016
"Evden kaçan kadın", terör eylemlerinde yakalandı

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde çukur kazarak barikat kuran, güvenlik güçlerine saldıran PKK'lı teröristlere yönelik operasyonda yakalanan ve ifadesinde ailesinin kendisini bir akrabasıyla evlendirmek istemesi üzerine köyünden kaçtığını ileri süren Rahşan A. hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi" suçlarından 9 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası istendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, 26 Eylül 2015'te Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesi, Nükhet Coşkun ve Cemiloğlu Caddesi'nde terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyelerince barikat kurulduğu, çukur kazıldığı yönündeki ihbarlar üzerine güvenlik güçlerinin bölgeye gittiği bildirildi.

Güvenlik güçlerine yüzleri kapalı, uzun namlulu silah ve el yapımı patlayıcılarla teröristlerin saldırdığı belirtilen iddianamede, teröristlere yapılan müdahale sonucunda barikatın arkasında bulunan Rahşan A'nın yakalandığı kaydedildi.

- Akrabasıyla evlenmek istemediği için evden kaçmış

Tutuklanan Rahşan A. ifadesinde, ailesinin kendisini bir akrabasıyla evlendirmek istemesi üzerine Çermik ilçesindeki köyünden kaçarak Diyarbakır'a geldiğini ileri sürdü.

"Bağlar ilçesi Fatih Mahallesi'nde HDP Çermik ilçesi seçim çalışmalarından tanıdığım ve 'Umut' kodunu kullanan bir kadının evinde kaldım. Kaldığım eve PKK/KCK ve YDG-H üyeleri sürekli gelip gidiyordu." ifadesini veren Rahşan A, bu kişileri fotoğraftan teşhis edebileceğini kaydetti.

- YDG-H'ın sözde "Türkiye hamle sorumlusunu" teşhis etti

Şanlıurfa'da yakalandıktan sonra tutuklanan YDG-H'nın sözde Türkiye hamle sorumlusu "Ferman" kod adlı Enver G'yi de teşhis eden Rahşan A, Kaynartepe Mahallesi'nde olaylar başlamadan önce teröristler arasında Enver G'yi yüzü açık şekilde gördüğünü bildirdi.

Enver G'nin elinde silah bulunan yüzleri maskeli gruba yönelik "Çabuk olun, acele edin, sen şu tarafa geç" gibi talimatlar vererek grubu yönlendirdiğini aktaran Rahşan A, ifadesine şöyle devam etti:

"Gruba talimat verdikten sonra bir sokağa girdikten sonra yüzü maskeli şekilde geri geldiğini gördüm. 'Fırat' kod isimli biri eylemde kullanmam için bana silah verdi. Silahta parmak izim çıkmasın diye eldiven takmamı istedi. Silah ve fişekleri verdikten sonra olay yerinden ayrıldı. Bulunduğum yerde yüzleri kapalı ellerinde silah bulunan kişiler vardı. Bu eyleme katılmak zorunda kaldım. Bu eylemin dışında herhangi bir eyleme katılmadım. Bu eylem içerisinde de yer aldığım için pişmanım."

- Örgüt, eylemleri şehir merkezlerine kaydırma arayışında

Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğünce yapılan incelemede, Rahşan A'nın üzerinde çıkan silahın daha çok x-ray'dan geçebilmesiyle bilinen ve suikast amaçlı kullanılan silahlardan biri olduğunun tespit edildiği aktarılan iddianamede, PKK/KCK terör örgütünün özellikle kırsal alanda son süreçte gerçekleştirdiği eylemlerin kamuoyunda yeterince ses getirmediği düşüncesiyle söz konusu eylemleri şehir merkezine kaydırma arayışı içerisinde olduğu vurgulandı.

- Üst düzey teröristlerin alt kadrolara eylem talimatı

PKK/KCK terör örgütünün üst düzey mensuplarının alt kadrolara açık bir şekilde eylem talimatı verildiği aktarılan iddianamede, teröristlerin Diyarbakır başta olmak üzere güvenlik güçlerine, kamu kurumlarına ve örgüte muhalif kesimlere yönelik eylemler gerçekleştirdiği ifade edildi.

İddianamede, Rahşan A. hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma" ve "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi" suçlarından 9 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası istendi.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.