Diyarbakır

Demirci ustalarının ramazanda sıcakla imtihanı

13:17 10 Haziran 2016
Demirci ustalarının ramazanda sıcakla imtihanı

Sıcaklığın 200 dereceye ulaştığı ortamda çalışan demirciler, aşırı sıcağa rağmen oruç tutmaya devam ediyor.

Diyarbakır'da kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden olan olan demircilik zanaatını icra eden ustalar, ramazanda hem oruç tutuyor hem de ekmek parası için ateşe karşı demir dövüyor.

Sur ilçesine bağlı Balıkçılarbaşı semtinde bulunan Demirciler Çarşısı'ndaki ustalar, ateşin yumuşattığı demirin çekiçle işlenerek ürün haline getirilmesi olan sıcak demir dövme zanaatını teknolojiye inat sürdürüyor.

Ustalardan Mehmet Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanın sıcak havaya denk geldiğini, demiri de döverken ateşe maruz kaldıklarını söyledi.

42 yıldır bu mesleği icra ettiğini, pulluk bıçakları, saban ve orak gibi tarım aletleri hazırladıklarını anlatan Yıldız, ekmek parası için çalışmak zorunda olduklarını belirtti.

Yıldız, "Bazen sıcaklık 300 dereceyi de buluyor. Ama orucumuzu bozmaya bahane değil, Allah kuvvet veriyor." dedi.

Sıcak nedeniyle kimi zaman zorlandıklarını dile getiren Yıldız, buna rağmen oruç tuttuklarını aktardı.

Oruç tutmaktan mutluluk ve huzur duyduğunu ifade eden Yıldız, 42 seneden bu yana demirci olduğunu, bu süreçte hep oruç tuttuğunu belirtti.

- "Bir gün olsun orucumu bozmadım"

Abdülkadir Erkek ise mesleğinin, kaybolmaya yüz tutmasına rağmen hala icra etmeyi sürdürdüklerini söyledi.

Demirciliği Ermeni ustalardan öğrendiğini dile getiren Erkek, ustalarının oruç tutmasına hiç engel olmadıklarını anlattı.

Ateşle çalıştıkları için çok zorlandıklarından, kimi zaman mola verdiklerini ifade eden Erkek, "Bu işte çalışmama rağmen bir gün olsun orucumu bozmadım. Allah yardım ediyor." diye konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.