Diyarbakır

"Terörle bağlantılı öğretmenlerin açığa alınacağı" açıklaması

11:14 08 Eylül 2016
"Terörle bağlantılı öğretmenlerin açığa alınacağı" açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım'ın terörle bağlantılı olduğu belirlenen öğretmenlerin açığa alınacağı yönündeki açıklaması, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki eğitim sendikaları ve velilerce olumlu karşılandı.

Başbakan Yıldırım'ın, Diyarbakır'da kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapan, terörle bir şekilde iç içe olmuş 14 bin öğretmenin bulunduğunun tahmin edildiğini belirterek, "Ancak bunların ne kadarının doğrudan terör örgütüyle ilişkili olduğu, ne kadarının olmadığı yapılacak incelemelerle, soruşturmalarla ortaya çıkacak. Tedbir olarak üzerinde şüphe bulunan, gerekli tespitleri yapılan bütün öğretmenler açığa alınacak." ifadeleri bölgede destek gördü.

- "Bunların ayıklanması gerekiyor"

Türk Eğitim Sen-Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Burhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında yüzlerce öğretmenin meslekten ihraç edildiğini söyledi.

"Yanlış zihniyette olan, terör örgütleriyle bağlantısı olan kişiler diğer kurumlara olduğu gibi milli eğitim kurumlarına da girmişlerdir. Milli eğitim önemli çünkü bu ülkenin genç nesillerini, ilerideki aydınları yetiştirecek olan bir kurum. Bunların ayıklanması gerekiyor. Hangi terör örgütüyle bağlantılı olursa olsun herhangi bir terör olayına bulaşmış, terör örgütleriyle ilişkisi olan kişilerin milli eğitim camiasında olmaması gerekiyor." diyen Burhan, terör örgütleriyle bağlantılı olan kişilerin affedilmemesi gerektiğini aktardı.

Burhan, suçsuz olan kişilerin ise ayıklanması gerektiğine işaret ederek, öğretmenlerin vatanını ve milletini seven kişiler olması gerektiğini belirtti.

Burhan, "Öğretmenlerin görevi çocukları bir üst eğitim kurumuna hazırlamak, vatanını, milletini, devletini seven bireyler olarak yetiştirmektir. Öğretmen bunun dışına çıktığı zaman soruşturma açılır, savunması alınır, gerçekten suçu varsa tespit edilir ve gereken yapılır. Öğretmen profilinin sağlıklı olması gerekiyor." ifadelerin kullandı.

- "Hukuk çerçevesinde gereken süreç işletilmelidir"

Özgür Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Mustafa Sevinçer, herhangi bir terör suçuna bulaşmış olan her kim olursa olsun gereğinin hukuk kuralları çerçevesinde yapılmasını desteklediklerini söyledi.

Sevinçer, "Meşru sınırlar dışına çıkan, bu ülkeye bu millete zarar veren, bu örgüte bulaşmış, yardım etmiş insanlar için elbette ki hukuk çerçevesinde gereken süreç işletilmelidir. Tek beklentimiz hukuka uygun davranılması, suçlu ile suçsuzun sağlıklı bir şekilde birbirinden ayırt edilmesidir." diye konuştu.

- "Suçlu olan cezasını çeksin"

Türk Eğitim-Sen Batman Şube Başkanı Aykan Sağırkaya, terör örgütleri ile bağı tespit edilen kişilerin meslekten ihraç edilmesini desteklediklerini aktardı.

"Sendika ismi zikredilmeksizin PKK ve FETÖ ile bağı kesinleşen kişilerin atılmasını destekliyoruz." diyen Sağırkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başından bu yana sendika isimleri geçilerek yapılan ihraçlara karşıyız. Bu sendikalılaşmaya da zarar veriyor. İnsanlar sendikalardan korkar hale geliyor. Anayasada suç olarak kabul edilen suçlara bulaşan, yasalarda suç teşkil eden suçları işleyen kişilerin ihraç edilmesini istiyoruz, destekliyoruz. Suçlu olan cezasını çeksin. Bu, bizim sendikamız bile olsa atılsın."

- "Vatana millete faydalı olsunlar diye okula gönderiyoruz"

Veli Hüseyin Olam ise çocuğunu güvenli olarak eğitim-öğretim göreceği bir ortamda okula göndermek istediğini söyledi.

Milli eğitimde terörle bağlantılı öğretmenlerin bulunduğunu öğrendiğinde endişelendiğini anlatan Olam, çocukların güvenli okula gönderilmesi için gereken önlemlerin alınmasını istediklerini belirtti.

4 çocuk babası Mahsum Güneş de çocuklarını güvenli okullara göndermek istediğini söyledi.

Güneş, "Öğrencilerimizi okula bir şeyler öğrensinler, vatana, millete faydalı olsunlar diye gönderiyoruz, herhangi bir terör örgütüne üye olsunlar, militan olsunlar diye değil. Gerçekten terörle alakaları varsa gereği yapılsın, görevden atılsınlar." şeklinde konuştu.

- Elazığ

Türk Eğitim-Sen Elazığ Şube Başkanı Talat Efe, eğitimin, dünyanın her yerinde her devletin birinci meselesi olduğunu dile getirerek, iyi bir eğitimle yetişen gençlerin, ülkenin geleceğine yön veren faydalı bireyler olacağını aktardı.

Efe, akademik eğitimin yanı sıra milli ve manevi değerlere önem veren bir nesil yetiştirmenin de önemli olduğunu vurgulayarak, çocuklara bu değerlerin verilmemesi halinde günümüzde yaşanan sorunlardan fazlasının ileride de yaşanabileceğini kaydetti.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açığa alınan öğretmenlerden devlete ve millete karşı suç işleyenlerin cezalandırılması gerektiğine işaret eden Efe, soruşturmaların dikkatli bir şekilde yapılarak ilgisi olmayan insanların da aklanması gerektiğini bildirdi.

Efe, ülkenin menfaatine ve doğru olan her şeyde hükümetin yanında olduklarına dikkati çekerek, "Türk Eğitim Sen olarak devlete zarar veren, PKK'ya sempatisi olan, bu kadar vahşet yapan, askerimizi polisimizi vatandaşımızı şehit eden bu örgüte katılan, üstelik devletten maaş alan insan asla istemiyoruz. PKK'ya DAEŞ'e veya FETÖ'ye üye olmuş, katkı sağlamış insanlar devlette görevli olmamalı." ifadelerini kullandı.

- "Terör destekçisi öğretmenleri istemiyoruz"

Veli Erkan Engin, darbeye ve teröre karşı duran her zaman devletinin yanında olan kişiler olarak çocuklarının PKK'lı öğretmenlerin ellerine bırakılmasını istemediklerini dile getirdi.

Milli eğitim yanı sıra tüm kurumların terörle bağı olan kişilerden temizlenmesi gerektiğini anlatan Engin, "çocuklarını okula, vatana, millete, devlete bağlı insanlar olsunlar, bayrağını sevsinler" diye gönderdiklerini vurguladı.

Engin, "Okullarımızda zihniyeti bozuk, terör destekçisi öğretmenleri istemiyoruz. Kişilikli öğretmenler istiyoruz." dedi.

3 çocuk annesi Ayfer İzgi, teröre destek veren bir öğretmenin çocuklarını okutmasını istemediğini söyledi.

Bu tür öğretmenlerin çocuklara kötü örnek olacağını belirten İzgi, yapılan çalışmayı uygun bulduğunu aktardı.

İzgi, öğretmenlerin devlete ve millete uygun, hayırlı kişiler olması gerektiğini sözlerine ekledi.

- Mardin

Özgür Eğitim Sen Mardin Temsilcisi Mehmet Yıldız, terörle ilişkili öğretmen ve memurların ayıklanması gerektiğini söyledi.

Yıldız, şiddeti ve terörü öven bir memur yada öğretmenin insanları terör örgütüne katılmaya teşvik etmiş olacağına işaret ederek, buna kimsenin hakkı olmadığını aktardı.

"Çocuklarımızı sokaklarda bulmadık." diyen Yıldız, şunları kaydetti:

"Terör örgütü çocukları bir savaş makinesi haline getirdi. PKK'ya katılanların yaşlarına bakılırsa sırf bu yüzden bile bu terör örgütüne bağlı olan insanların yargılanması gerekir. 15-18 yaş grubunda çocukları terör örgütüne katıyorlar, terör örgütleri de bunları kabul ediyor. Bunu savunabilecek bir öğretmen ben düşünemiyorum. Varsa böyle bir öğretmen onun öğrenciye verebileceği hiçbir şey yoktur. Şiddete bulaşmış, şiddeti öven, terör örgütüyle ilişkisi olan öğretmenlerin ayıklanması lazım, bunun da hiçbir sakıncası yok."

Yıldız, terör örgütleriyle alakası olmayan memurların ise mağdur edilmemesi gerektiğine işaret etti.

- Siirt

Tüm Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Selman Aksu, Başbakan Yıldırım'ın yaptığı açıklamayı desteklediklerini belirtti.

Çalışmanın titizlikle yürütülmesi gerektiğine inandıklarını anlatan Aksu, şöyle konuştu:

"Bizler memuriyet hayatımıza ilk adımı atınca 'devletin memuru' unvanını benimseyerek ve 657'nin tüm şartlarını kabul ederek bu görevleri üstlendik. Dolayısıyla bu görevlerimiz dışında sendikal olarak özlük haklarını savunmak ve toplumsal duyarlılığı olan konular dışında gerek siyasi gerekse politik herhangi bir oluşumun içinde olmamak gerektiğini biliyoruz. Sayın Başbakan'ın açıklamalarının altında yatan gerçekler mutlaka vardır fakat masumiyet karinesi ilkesine uyulması gerektiğini de düşünüyoruz."

Veli Murat Özekinci, FETÖ terör örgütüne mensup kişilerin milli eğitim ile ilişiğinin kesilmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır'da yaptığı açıklamanın kendilerini sevindirdiğini aktaran Özekinci, hangi terör örgütüne mensup olursa olsun, FETÖ, PKK, PYD, DAEŞ gibi tüm şer odaklarıyla ilişkili öğrencilerin zihinlerini bulandıran tüm öğretmenlerin ihraç edilmesinden sevinç duyacaklarını aktardı.

Özekinci okula giden öğrencilerin sadece derslerine odaklanması gerektiğini anlatarak, konuyla ilgili Başbakan Binalı Yıldırım'ın arkasında olduklarını belirtti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.