Diyarbakır

"Operasyonlar terör örgütünün saldırılarını engellemeyi amaçlıyor"

11:17 10 Mart 2017
"Operasyonlar terör örgütünün saldırılarını engellemeyi amaçlıyor"

Terör örgütü PKK'ya yönelik Diyarbakır'ın Lice ve Bingöl'ün Genç ilçelerinde yürütülen operasyonlarla teröristlerin baharda gerçekleştirmeyi planladığı muhtemel saldırıların önlenmesi amaçlanıyor.

Lice ilçesinde "Bayrak-41 Şehit Jandarma Astsubay Tolga Topçuoğlu", Bingöl'ün Genç ilçesinde de "Şehit Binbaşı Turgay Çelik" adıyla 5 Mart'ta başlatılan eş zamanlı operasyonlar sürüyor.

Olumsuz kış şartlarına rağmen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), emniyet unsurları ve güvenlik korucularından oluşan 7 bini aşkın personelin katılımıyla yürütülen operasyonda bugüne kadar 19 terörist etkisiz hale getirildi, barınak ve sığınaklar imha edildi, çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.

Uzmanlar, operasyonların teröristlerin bahar aylarında gerçekleştirmesi muhtemel saldırılarını ve sabotajlarını engellemek açısından başarılı şekilde yürütüldüğü görüşünde.

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz sonrasındaki terörün yapısal özelliklerinin hem Türkiye'de hem de sınır dışında ciddi değişikliğe uğradığını, güvenlik güçlerinin özellikle Suriye ve Irak sınırında terör örgütleri PKK, PYD, DEAŞ ve FETÖ ile yoğun mücadele içine girdiğini söyledi.

Özellikle terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD ile Suriye'de alan genişletmek istediğini ve bazı güçlerden finans desteği aldığını aktaran Caşin, "Terör örgütü PKK, Irak ve Suriye devletlerinin, buna Barzani yönetimi de dahil birtakım zafiyetlerinden yararlanarak burada alan kontrolünü artırmıştır. Tarım, hayvancılık ve petrol gibi gelirlerden pay almaya başlamıştır. Bu parayı da silaha aktarıyor." ifadelerini kullandı.

- "Halkı terör örgütünün baskısından kurtarmak hedefleniyor"

Güvenlik güçlerinin bölgede terör örgütüyle yoğun mücadele ettiğine değinen Caşin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Operasyonlar, terör örgütünün kış döneminde lojistik desteğini kesmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, kırsalda Türk ordusu ve emniyetin sahada kalmasını öngörmektedir. Bölge halkını PKK ve diğer terör örgütlerinin baskısından kurtarmak ve temasını kesmeyi hedeflemektedir. En önemlisi de operasyon, 16 Nisan'da yapılacak referandum öncesi terör örgütünün baskısını kırmak, 'kaos' denilen, her baharda yaptığını önlemek, terör örgütünün silahlı saldırılarını ve sabotajlarını engellemeyi amaçlamaktadır."

Caşin, Lice'deki operasyonlarda da terörün finans kaynağı uyuşturucu trafiğinin ve örgüte katılımların önlenmesinin amaçlandığını aktardı.

- Bombalı araç yapımında üs pozisyonunda

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar da Lice eksenli operasyonların terör örgütü PKK'nın kemikleşmiş kadrolarına yönelik olduğunu vurgulayarak, örgütün en kemik kadrolarının operasyon düzenlenen bölgede bulunduğunu söyledi.

Operasyonun diğer önemli özelliğinin de örgütün ana gelir kaynağı uyuşturucu ticaretinin önlenmesine yönelik olduğunu kaydeden Ağar, öte yandan son dönemlerde Lice bölgesinin bombalı araç saldırılarıyla ilgili üs pozisyonunda olduğunu, operasyonların bunu gösterdiğini dile getirdi.

- "Lice'nin terörle mücadele anlamında çok kritik bir önemi var"

Güvenlik güçlerince bölgede gerçekleştirilen operasyonlarda bombalı araçlar ve bombalı araç yapımında kullanılan patlayıcıların ele geçirildiğine dikkati çeken Ağar, "Son dönemlerde Lice'nin terörle mücadele anlamında çok kritik bir önemi var. Güvenlik güçleri, sürekli Lice bölgesine operasyon düzenliyor. Bunun temel sebebi bombalı araçlara ve uyuşturucu gelirine engel olmak, dağ kadrolarını imha etmektir. Operasyonların bir özelliği de terör örgütü PKK'nın baharda yapmayı planladığı saldırıların engellenmesine yönelik." diye konuştu.

Ağar, güvenlik güçlerinin bu kış hiç durmadığını, zorlu arazi koşullarına rağmen operasyonlarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.