Diyarbakır

Diyarbakırlı göçerlerin ramazan mesaisi

11:23 30 Mayıs 2017
Diyarbakırlı göçerlerin ramazan mesaisi

ÖMER YASİN ERGİN - Diyarbakır'da, hayvanlarına daha iyi otlaklar bulmak amacıyla her yıl bulundukları yerlerden çevredeki yaylalara çıkan göçerler, ramazan mesaisine başladı.

Çınar ilçesinin Karacadağ eteklerinde, hayvanlarından daha iyi verim alabilmek için yılın 7 ayını yaylada kurdukları çadırlarda geçiren göçerler, sabahın erken saatlerinde başladıkları mesailerini akşama kadar sürdürüyor.

Günün büyük bölümünde açık arazide kavurucu sıcakta hayvanlarının beslenmesi ve bakımıyla ilgilenen göçerler, akşama doğru koyunların sağılması, yoğurt ve peynir mayalanmasının ardından iftar için hazırlıklara başlıyor. İftardan sonra çadırda bir araya gelen göçerler, odun ateşinde pişirdikleri çay eşliğinde sohbet ederek günün yorgunluğunu atıyor.

Göçerlerden Mehmet Said Duman, AA muhabirine, kısa bir süre önce hayvanlarını otlatmak amacıyla yaylaya geldiklerini söyledi.

Yaptıkları işi dedelerinden devraldıklarını anlatan Duman, kendilerinin de çocuklarına aktaracağını kaydetti.

Ramazan ayı dolayısıyla sahur ve iftar heyecanı yaşadıklarını dile getiren Duman, "Her zaman orucumuzu yaylada tutuyoruz. Kadınlarımız ekmek ve yemek pişiriyor. Burada sahuru yoğurt, peynir, yağ, çökelek, çorba ve saç ekmeğiyle yapıyoruz." dedi.

Ramazan ayında yaylada çok güzel vakit geçirdiklerini dile getiren Duman, şöyle devam etti:

"İftara yarım saat veya bir saat kala herkes iftar heyecanı yaşıyor. Kimisi yemeği kimisi sofrayı hazırlıyor. Yaylanın havası çok güzel olduğu için oruç tutarken sıkıntı yaşamıyoruz. Herkesi bizim yaylada oruç tutmaya çağırıyorum. Su, hava, yayla ve yöresel yemeklerden dolayı herkese orucunu yaylada tutmasını tavsiye ediyorum."

Bışar Dağtekin de yıllardır hayvanlarını otlatmak için yaylaya çıktığını söyledi.

Yaylanın çok serin olduğunu ifade eden Dağtekin, "Burada oruçluyken bile susamıyoruz. Günlük işlerimizle uğraşıyoruz. Aklımıza susamak ve açlık gelmiyor. Bizleri ramazan ayına ulaştıran Allah'a hamdolsun." dedi.









YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.