Düzce

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu:

17:51 03 Mart 2016
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Fındık bir sene 10-12 liraya çıkıyor, bir sene 7 liraya iniyor. Bu niye böyle oluyor? Oysa her yıl belli standartta tutabilirsek borsamız olsa ve 'fındık fiyatını Hamburg değil, Karadeniz belirleyecek' dersek bu tablo değişmiş olur" dedi.

Gölyaka ilçesinde bir partilinin evinde muhtarlar ve fındık üreticileriyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, 33 kentin temel geçim kaynağının fındık olduğunu söyledi.

Dünyada fındıkta 1 numara olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Fındığın fiyatını bizim üreticimiz değil, Hamburg Borsası veya tekeller belirliyor. Dolayısıyla bizim fındık üreticisinin alın terini birileri yiyor" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, fındık üreticilerinin emeklerinin karşılığını alamadığını öne sürerek, "Eğer dünyada bir üründe bir numaraysanız fiyatı siz belirlersiniz. Dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini Türkiye mi üretiyor? Evet. O zaman fiyatı niye biz belirlemiyoruz, niye başkaları belirliyor? Olması gereken şu. Bakın 1930'larda Fiskobirlik kurulmuş, üreticiler bir araya gelmişler, kurmuşlar. Kendi güçlerini, emeklerini birilerine sömürtmek istememişler. Şimdi Fiskobirlik'i neredeyse kapattık. Biz ne düşünüyoruz? Fındık fiyatını belirlemek için fındık borsasının Karadeniz'de kurulması lazım. Fındık üreticisinin fındık fiyatını borsada belirlemesi lazım. Devletin fazla fındık üretimi varsa onu geri alması, stoklaması ve fındık fiyatını asla düşürmemesi lazım. Fındık fiyatı bir sene yüksek, bir sene düşük olursa bu doğru olmaz, kaybeden gene üretici olur" ifadelerini kullandı.

Fındığın hem standardının hem de üretiminin iyi tutulması gerektiğine işaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, "Devlet araya 'fiyatlar düşmesin' diye girecek ve fındığı dünyada siz kontrol edeceksiniz. Dünyada fındık tüketicileri diyorlar ki, 'Bu Türkiye'nin hali nedir?' Fındık bir sene 10-12 liraya çıkıyor, bir sene 7 liraya iniyor. Bu niye böyle oluyor? Oysa her yıl belli standartta tutabilirsek borsamız olsa ve 'fındık fiyatını Hamburg değil, Karadeniz belirleyecek dersek' bu tablo değişmiş olur" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, daha sonra karayoluyla Ankara'ya hareket etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.