Düzce

Sarı nokta hastalığında erken teşhis önemli

10:24 08 Mart 2016
Sarı nokta hastalığında erken teşhis önemli

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Kaya, sarı nokta hastalığında erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayarak, "Sarı nokta hastalığının tedavisi pahalıdır. Rutin kontrollerin ihmal edilmemesi gerekir" dedi.

Kaya, yaptığı açıklamada, sarı nokta hastalığını (makula), 60 yaş üstünde görülen, dönüşü olmayan ve ciddi görme kayıplarına yol açan bir hastalık olduğunu belirtti.

Hastalığın kuru ve yaş olmak üzere iki türü olduğunu söyleyen Kaya, "Kuru türdeki sarı nokta hastalığı tedaviye cevap vermez. Yaş tipi ise tedavi edilebilir. Gözün sarı noktasında hücre kayıpları (atrofi) yaşanır. Hastalığın yaş tipinde yeni damarlanmalar gelişir ve bunlar o bölgede kanama yapar. Ayrıca hastanın görmesinde azalma, baktığı yerleri eğri, bükük ve kırık görme gibi durumlar yaşanabilir" şeklinde konuştu.

Sarı nokta hastalığında erken teşhisin önemini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:

"Tanı, göz muayenesi ile konulabilir. Kesin tanı göz anjiyosu (ffa) yapılarak konulmalıdır. Hastalığın tedavisi pahalıdır. Rutin kontrollerin ihmal edilmemesi gerekir. Hastanemizde son beş yıldır 200'e yakın hastanın tedavisi başarıyla gerçekleştirildi. Vatandaşlarımız hastalığı hafife almasın ve mutlaka rutin kontrollerini yaptırsın."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.