Düzce

TÜDER Başkanı Küçük:

18:21 15 Mart 2016
TÜDER Başkanı Küçük:

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, tüketiciler için Türkiye'de yasal düzenlemelerin var olduğunu ancak yetersiz kaldığını belirterek, "Kamu kurumlarının faaliyette bulunuyor olması, yazılı ve görsel medyanın varlığı ile tüketici örgütlerinin faaliyette bulunması ülkemiz için çok olumlu kazanımlardır. Ancak, tüketici haklarındaki başarı için tek başına yeterli değildirler" dedi.

Küçük, 15 Mart Tüketiciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tüketici derneklerinin, tüketici üst örgütlerinin imkansızlıklar içerisinde, zor şartlarda faaliyetlerini sürdürerek, tüketicilerin bilinçlenmesi, tüketici sorunlarının kamuoyu ile paylaşılması ve sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla, gönüllülük esasında, bağımsız olarak çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.

Tüketici haklarının korunması için uygulamada bazı sorunlar yaşandığına değinen Küçük, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren yeni 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da tüketicilerin sahip olduğu yeni hakların, tüketiciler tarafından bilinmediğini kaydetti.

- "Yasal düzenlemeler tüketiciyi korumada tek başına yeterli değildir"

Küçük, tüketiciyi korumak için Türkiye'de yasal düzenlemelerin var olduğunu belirterek, "Kamu kurumlarının faaliyette bulunuyor olması, yazılı ve görsel medyanın varlığı ile tüketici örgütlerinin faaliyette bulunması ülkemiz için çok olumlu kazanımlardır. Ancak, tüketici haklarındaki başarı için tek başına yeterli değildirler" değerlendirmesinde bulundu.

Tüketici haklarında tam başarı sağlanması için önerilerde bulanan Küçük, şunları kaydetti:

"Yasa ve yönetmeliklerin uygulanabilir olması, uygulatılması, etkin kamu denetiminin var olması, yasa ve yönetmeliklerin hazırlık aşamasında, tüketici örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının mutlaka görüşüne başvurulması, insan haklarının, ifade hürriyetinin gelişmiş olması, vatandaşların bilgi edinme hakkının, başvuru hakkının engellenmemesi, bağımsız ve tarafsız bir medyanın var olması, bilinçli tüketicilerin, sorumlu vatandaşların var olması, güçlü ve bağımsız sivil toplum kuruluşlarının, tüketici örgütlerinin var olması, faaliyette bulunması, kamunun destek vermesi, tüketiciyi, vatandaşı korumayı ilke edinmiş, hizmet odaklı bir kamu otoritesinin, devlet anlayışının var olması gerekmektedir."

Açıklamasında 2005 ila 2015 yılları arasında Türkiye geneli tüketici hakem heyetlerine ulaşan şikayetlerin bilgisini paylaşan Küçük, 10 yıllık sürede toplamda 10 milyon 636 bin 60 şikayet başvurusu olduğunu belirtti.

Küçük, 2014 yılında Türkiye genelinde tüketici hakem heyetlerine yapılan toplam başvuru sayısının 5 milyon 445 bin 308 olduğunu, bu rakamın geçen yıl 3 milyon 118 bin 842'ye gerilediğini kaydetti.

TÜDER Başkanı Levent Küçük, geçen yıl heyetlere yapılan 3 milyon 118 bin 842 başvurunun yüzde 92,3'lük kesimini, 'finansal mal ve hizmetler (bankacılık)' ile ilgili şikayetlerin oluşturduğuna dikkati çekti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.