Düzce

"Erken yaşta evlilik suç olmaya devam etmelidir"

11:31 27 Mayıs 2016
"Erken yaşta evlilik suç olmaya devam etmelidir"

ÖMER ÜRER -TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu Başkanı ve Düzce AK Parti Milletvekili Ayşe Keşir, "Çocuk istismarı ve erken yaşta evlilik suçtur ve suç olmaya devam etmelidir." dedi.

Keşir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonunun 14 Ocak'ta başladığı çalışmalarını bu ay tamamladığını hatırlatarak, söz konusu çalışmanın ardından hazırlanan raporun basım aşamasında olduğu halde kamuoyunda rapor yayımlanmış gibi yanıltıcı ifadeler kullanıldığını belirtti.

"Komisyonda tartışılan ve rapor haline getirilen konu erken evliliklerin isteyerek ve severek yapıldığı halde yaşanan mağduriyettir." ifadesini kullanan Keşir, bu durumda olan 3 bin ailenin bulunduğunu bildirdi.

Keşir, "Bu rakam azımsanır değil. Fakat henüz rapor yayımlanmadan, başka mecralara çekiliyor. Türk Ceza Kanuna göre erken yaşta evlilik çocuk istismarına giriyor. Bu suçun cezası hapistir. Erken yaşta, zorla evlendirilmiş ve mağdur olmuş kişilerin korunması açısından bu uygulanan yaptırımlar oldukça yerinde ve doğrudur." diye konuştu.

Türkiye'de erken yaşta evliliklerin mevcut olduğunun altını çizen Keşir, şöyle konuştu:

"Bu evliliklerin çoğu birbirlerini severek ve aile rızasıyla gerçekleşiyor. Fakat bu aileler belirli bir süre sonra erken evlilik yaptıkları gerekçesiyle erkeklerin hapse atılmasına varan durumlarla karşı karşıya kalıyor. Bu durumda 3 bin ailemiz mağdur. Evin erkeğinin hapse atılmasıyla aileler dağılma noktasına geliyor. Bu konu komisyonumuza Sivas'tan Leyla Tan kardeşimizin başvurusuyla geldi. Eşi ile 14 yaşında isteyerek ve nişan süresini beklemeden kaçarak evlenen bu kardeşimiz iki çocuğu olduktan ve mutlu bir aile iken eşinin küçük yaşta evlilik yaptığı gerekçesiyle 10 yıl hapse mahkum edilmesiyle mağdur oldu. Buna benzer bir çok şikayet aldık. Konu komisyonda tartışıldı ve mağduriyetlerin giderilmesi konusunda uzun görüşmeler gerçekleştirildi. Bu görüşmeler basına açık ve şeffaf bir şekilde yapıldı. Komisyon önerisi bahsi geçen 3 bin aile için muhtemel çözüm önerisi yazılı tutanağa geçti."

-"Erken yaşta evlilik suçtur"

Keşir, erken evlilik konusunda birtakım tartışmaların olduğunu, fakat komisyonun farklı bir mağduriyeti raporlaştırdığını vurguladı.

Komisyonun severek erken evlilik yapan fakat daha sonra mağdur duruma düşen ailelerin sorunlarını tartıştığını aktaran Keşir, komisyonun çocuk istismarı ve erken evlilik konusunda bir karar almaya çalışmadığını bildirdi.

"Çocuk istismarı ve erken yaşta evlilik suçtur ve suç olmaya devam etmelidir" diyen Keşir, şunları kaydetti:

"Bu konu asla özendirilmemeli ve geleceğe yönelik özendirici bir düzenleme yapılmamalıdır. Bu hazırlanan raporumuzda da açıkça beyan edilmektedir. Konu isteyerek ve kendi rızasıyla erken evlenen, aile saadeti olan, fakat bu suçla yargılanan mağdur 3 bin aile için. Bu çözüm önerisi hakkında yapılan tüm toplantılar basına açık bir şekilde gerçekleştirildi. Tutanaklar açık. Süreci tamamen şeffaf yönettik. Bu konular tartışılırken hiç haber olmadı. Mağduriyeti hem iktidar hem muhalefet milletvekilleri dile getirdi. Çalışmalarımızı 14 Mayıs itibarı ile tamamladık. Kapanış toplantımızı da 16 Mayısta gerçekleştirdik. Raporumuz önümüzdeki günlerde yayımlanacak."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.