Düzce

İstanbul-Ankara YHT Projesi

20:36 12 Mart 2018
İstanbul-Ankara YHT Projesi

Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ayhan Şamandar, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesinin Türkiye'yi kurtaracak nitelikte olduğunu söyledi.

İstanbul-Ankara YHT Projesinin hat güzergahındaki illere etkileri, Düzce Üniversitesinde düzenlenen toplantıyla ele alındı.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul-Ankara YHT Projesinin çok uzun süredir heyecanını taşıdıklarını ve sonunda hayallerin gerçeğe dönüşmeye başladığını dile getirerek, "Bu proje, ülke ekonomisinin gelecek hayatına önemli katkılar sunacak." dedi.

Aynı zamanda Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan Düzce Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Şamandar da toplantıda yaptığı sunumda. projenin ülke için önemi yanında metropol kent İstanbul'un nüfus artışı düşünüldüğünde çok elzem olduğunun altını çizdi.

İstanbul'un yatay olarak yayılması gerektiğine işaret eden Şamandar, şunları kaydetti:

"İstanbul'un nüfusu 2050 yılında 30 milyona yaklaşacak. İstanbul için bu durum işin içinden çıkılmaz bir hal alacak, yayalar bile yürümekte zorlanacak. İstanbul ve Ankara arasındaki bölgede 46 milyon nüfus olacak. Bu veriler, İstanbul'un yatay olarak yayılması için tren güzergahını doğal olarak gösteriyor. Bu yüksek hızlı tren projesi Türkiye'yi kurtaracak bir proje. Düzce bu projede hiçbir şey gibi gözüküyor. Bu proje Düzce için değil, Türkiye için. Düzce bulunduğu konumdan dolayı bu projede yer alıyor. İstanbul'da, trafik, hava kirliliği, suç, gürültü, kuraklık çok fazla. Melen projesi ile buradan oraya su gidiyor, insanlar buraya gelsin, kaynağından içsin. Bütün bunlar hepsi aynı şeyi söylüyor. İstanbul'daki fiyatlar Düzce'nin, Sakarya'nın beş katı fazla. "

Şamandar, yüksek hızlı tren hattının bölge kalkınması için elzem olduğunu vurgulayarak, "Bu hızlı tren hattı, İstanbul ve Ankara'dan daha çok aradaki illeri kalkındıracak. Bu hat, İstanbul için gerekli." dedi.

Toplantıda, Japonya'dan iki bilim insanı da ülkelerindeki yüksek hızlı tren deneyimi ve İstanbul-Ankara arasında kurulması planlanan hatla ilgili sunum yaptı.

Toplantıya Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. İdris Şahin ile akademisyenler ve iş adamları da katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.