Edirne

Afrika sıcakları yerini yağışa bırakacak

11:02 21 Ağustos 2015
Afrika sıcakları yerini yağışa bırakacak

HAKAN ŞAHİN - Türkiye'de etkisini sürdüren Afrika sıcaklarının önümüzdeki haftadan itibaren yerini yaz yağışlarına bırakacağı bildirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son iki haftadır rüzgarın da hafiflemesiyle ülke genelinde sıcaklıkların "tavan" yaptığını söyledi.

Türkiye'de ilk defa sıcaklıkların uzun bir süre mevsim normallerinin üzerinde devam ettiğini aktaran Şen, bazı bölgelerde sıcaklık rekorlarının da kırıldığını vurguladı.

Orhan Şen, "Yıllardır İstanbul'dayım ilk defa bu kadar uzun süre sıcaklık ortalamanın üzerinde devam etti. Türkiye'de sıcaklık, sürekli mevsim normallerinin 6-8 derece üzerindeydi. Eskiden de bu kadar sıcak olurdu ama bir gün, iki gün sürerdi. Ben ilk defa böyle uzun süren sıcaklığa şahit oluyorum. Hafta başından itibaren yağışlarla sıcaklığın kademeli düşmesini bekliyoruz. Ekimin son haftasından itibaren Afrika sıcakları gidecek, yaz yağışları gelecek" diye konuştu. 

Türkiye'de sıcakların aşırı yüksek seyretmesi, yağışların da olmaması nedeniyle bazı bölgelerde kuraklığın devam ettiğini anlatan Şen, başta buğday ve ayçiçeği olmak üzere bir çok ürünün kuraklıktan etkilendiğini savundu.

Prof. Dr. Şen, aşırı sıcaklara rağmen orman yangınlarının yok denecek kadar az olmasının da sevindirici olduğunu kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.