Edirne

''Yem fiyatlarındaki artış et fiyatlarına da yansıdı''

10:41 13 Eylül 2015
''Yem fiyatlarındaki artış et fiyatlarına da yansıdı''

 Edirne Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, kırmızı et fiyatlarındaki yükselmenin, yem fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını söyledi.

Taşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yem fiyatlarında geçen yıla göre yaşanan yüzde 5'lik artış nedeniyle et fiyatlarınında kademeli olarak yükseldiğini aktardı.

Edirne'de 170 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu anlatan Taşkın, yem fiyatlarındaki artışın üreticileri olumsuz etkilediğini vurguladı.

Et ithalatının yükselen fiyatlara çözüm olmayacağını, dişi hayvan kesimlerinin önlenmesi gerektiğini savunan Taşkın, konuşmasına şöyle devam etti:

''Ülkemizde yem fiyatlarındaki artış et fiyatlarına da yansıdı. İthalatın gerekli önlemler alınmazsa bir çözüm olacağını düşünmüyorum. Yetkililerin yapabileceği en iyi çözüm bir an önce dişi hayvan kesimlerini önlemeleri lazım. Her ay dişi hayvan kesiliyor. Bir an önce yetkililerin bu duruma el atması lazım. Süt fiyatları yükselirse damızlık kesimleri azalır. Şuan birebir yüz tane hayvanın 50 tanesi dişi, 50 tanesi erkek olarak kesiliyor. Üreticilerimize her zaman söylüyoruz. 25-26 lira makul bir fiyattır. Bu fiyatı bulduklarında hayvanını piyasaya sürmek zorundadır. Piyasanın daraldığını hissettirmemesi lazım. Etin fiyatının marketlerde 30-40 lira arasında olması lazım. Karkas etinde sınıflandırılması gerek. Danayı dana eti olarak ineği inek eti olarak satmaları gerekiyor. Devlet bir an önce karkas et sınıflandırması yapmalı. Süt fiyatlarına da el atıldığı takdirde et sorununun bir an önce ortadan kalkacağına inanıyoruz''

 Yem fiyatlarında geçen yıla göre ton başına yüzde 5 artış olduğunu belirten Taşkın, geçen yıl ağustos ayında 860 lira olan yemin bu sene 900 liraya yükseldiğini aktardı.

-''Süte teşvik artmalı''

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, ise et fiyatlarının dengelenmesinin süt fiyatlarına bağlı olduğunu aktardı.

Üreticiden alınan süte 14 aydır zam yapılmadığını ifade eden Suiçmez, ''Bugün 1 kilo sütle 1 kilo yem kafa kafaya geldi. Hatta daha pahalı yemler var. Süt üretimini teşvik edilmeli. Süt üretimini yapan anaç hayvanlardır. Anaç hayvanı süt üreticisi ne kadar daha fazla üretirse, kesime göndermezse, zaman içerisinde et fiyatlarını dengeleyecektir'' diye konuştu.

Süt üretimine daha fazla teşvik verilmesi gerektiğini anlatan Suiçmez, ancak bu sayede süt hayvancılığının gelişebileceğini vurguladı.

Suiçmez, ''Süt üretimini, süt hayvancılığını geliştireceksin. Bu süt hayvancılığı da sana canlı hayvan et materyalini dolduracak. Sen bugün daha en az 5-6 tane yavru vermeye aday düveleri kesime götürüyorsan, bu olmaz'' dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.