Edirne

"Hat çek, ruhun dinlensin"

10:00 25 Eylül 2015
"Hat çek, ruhun dinlensin"

Alanında birçok öğrenci yetiştiren yarım asırlık hat ve tuğra ustası İsmet Keten, stres yaşayanlara hat sanatına başlamalarını önerdi.

İsmet Keten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hat sanatının ruhu dinlendirdiğini söyledi. 

İnsanların gün boyunca işle ve birçok dış faktörle uğraştığını, bunların da zihinsel doluluğa neden olduğunu ifade eden Keten, "İnsan gün içerisinde zihnini boşaltmazsa stresli ve sinirli olur. Bazı konularda ilgisi olmayan nedenlerden çevremizdekileri kırabiliyoruz. Bunun nedeni zihinsel doluluk ve strestir" diye konuştu.

Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de zaman zaman stres ve toplumda sinirlilik halinin baş gösterdiğini aktaran Keten, şunları kaydetti:

"Dünyanın birçok yerinde sergi açtım. Eserlerim devlet başkanlarından, vatandaşlara kadar herkese sunuldu. Hat sanatında kalemi eline aldığında kişi için dünya tabiri caizse duruyor. Kendimden örnek vermem gerekirse Ankara'da gün boyunca birçok işle uğraşıyorum. İşlerimin ardından atölyeme geçiyorum. Tuğra ve hat uygulamalarımı hayata geçiriyorum. Hat sanatına yoğunlaştığımda günlük hayatın stresi ya da zihinsel yoğunluk kalmıyor. Huzur ve sükun yayılıyor havaya. Bunu herkese öneriyorum. Ülkemizde de stresli insanlar hat sanatına yönelirse rahatlayacaklarını görecekler."

 Keten, tarihte gelmiş geçmiş padişahlar, devlet adamları, yöneticiler ve önemli görevlerde yer alan insanların sanata dair bir hobisi olduğunu dile getirdi.

Türkiye'deki vatandaşların istisnalar dışında iş ve ev hayatından başka bir sosyalliği olmadığını vurgulayan Keten, "Kişinin hobisi olmalı. Bu hobi hat sanatı ya da tuğra olmayabilir. Herhangi bir sanat dalı olabilir. Vatandaş mesaisi bitince bu hobiyle ilgilenmeli. Bunun için bu tür sosyalleşmelerin yaşanacağı tesislerin artırılması gerekiyor. Vatandaş, ilgilendiği sanat dalını evinde uygulayamasa dahi bu tesislerde kafasını boşaltmalıdır" şeklinde konuştu.

Keten, sanat aracılığıyla zihnini boşaltabilen kişinin toplumsal açıdan verimli olarak iş ve aile hayatına katkıda bulunabileceğini kaydetti.

 Azerbaycan, Almanya, Avusturya, İtalya, Umman, Malezya, Endonezya, ABD, Avustralya, İsveç, Suudi Arabistan, Suriye, Çin, Singapur, Türkmenistan, Kazakistan ve Kırgızistan'da sergiler açtığını anlatan Keten, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ABD Başkanı Barack Obama'nın da aralarında bulunduğu birçok devlet adamı için tuğra yaptığını söyledi. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.