Edirne

Edirne'deki balık ölümleri

14:53 29 Eylül 2015
Edirne'deki balık ölümleri

DOÇEK Başkanı Hakan Eşme, Keşan Çobançeşme köyü yakınındaki sulama göletinde, sorumlulara gerekli işlemin yapılması gerektiğini bildirdi.

Eşme, yaptığı yazılı açıklamada, Keşan ilçesine bağlı Çobançeşme köyü yakınlarındaki sulama göletinde çok sayıda balığın öldüğünü belirtti.

Balık ölümlerinin araştırılması ve sorumlularına gerekli işlemin yapılması gerektiğini dile getiren Eşme, şunları kaydetti:

"Doğa balığıyla, suyuyla, orman ve deniziyle bir bütündür.  Konu ile ilgili kurum ve kuruluşların yapacakları işlerde bu sorumluluğu layıkıyla yerine getirmeleri gerekir. Ortada istenmeyen sonuçlar var. Bunun da hesapsız kitapsız yapılan bir işlemden kaynaklanıyor. Bahsedildiği gibi bu temizlik işini yapanlar kamuoyunu aydınlatmalıdırlar."

EDİRNE DSİ'DEN ÇIKAN HABERLE İLGİLİ AÇIKLAMA;

Habere konu gölet, Edirne – Keşan – Muzalı Göleti olup, İdaremizce inşa edilerek 1984 yılında işletmeye açılmış ve aynı yıl Çobançeşme ve Paşayiğit Köy Tüzel Kişiliklerine (işletme ve bakım faaliyetleri ile yönetim sorumluluğu) devredilmiştir.

Söz konusu göletin toplam depolama hacmi 0,97 hm³ olup bunun 0,085 hm³ ü ölü hacimdir. Göletin ölü hacminin rüsubatla dolması ihtimali göz önüne alınarak su alma bacasının yükseltilebilmesi maksadıyla; göletin suyu sulama sezonu içerisinde genel sulama planlaması dikkate alınarak İdaremiz kontrolünde boşaltılmıştır.

İdaremizce göletlerde balıklandırma faaliyeti yapılmamakta ve göletler doldur- boşalt olarak işletilmekte, yani bir sonraki yıla rezerv su bırakılmamaktadır. Bu göletimizde vatandaşlarımız kendi imkânları ile balıklandırma faaliyeti yapmışlardır. Ancak Muzalı Göleti’nin yaklaşık 30 yılın üzerinde işletmede olması göletin ekonomik ömrünü de belirleyen ölü hacmin, rusubatla dolması sonucunu doğurmuştur.

Saygılar sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz. 

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.