Edirne

Edirneli peynircilerden yeni tebliğe destek

11:13 01 Ekim 2015
Edirneli peynircilerden yeni tebliğe destek

HAKAN ŞAHİN - Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (EDESOB) Emin İnağ, yeni peynir tebliğine ilişkin, "Bu tebliğ ile peynirde sahtekarlığın önüne geçildi, hijyen açısından da insan sağlığına zarar verebilecek, çeşitli hastalıklara sebep olabilecek hususlar ortadan kaldırıldı'' dedi.

İnağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek "Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği"nin, peynirin üretiminden muhafazasına, taşınmasından piyasaya arzına kadar birçok yenilik getirdiğini kaydetti.

Buna göre, 1 Ocak 2016'dan itibaren peynirin artık ambalajsız olarak satılmasına izin verilmeyeceğini ifade eden İnağ, ''Tükettiğimiz ürünlerde hijyenin olması, hijyenin aranması çok önemli. Bence bu düzenleme, sayılarının çok az olduğuna inandığım, vatandaşları aldatan esnafı da engelleyecek. Bu tebliğ ile peynirde sahtekarlığın önüne geçildi, hijyen açısından da insan sağlığına zarar verebilecek, çeşitli hastalıklara sebep olabilecek hususlar ortadan kaldırıldı. Bu, çok önemli bir hizmettir'' diye konuştu.

Coğrafi işareti alınmış, tescilli Edirne peynirinin bir marka olduğunu, Türkiye'nin her yerinde de büyük ilgi gördüğünü anlatan İnağ, yasanın peynir satıcılarını olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

Edirne esnafının çok duyarlı olduğunu ve çeşitli önlemleri yasal düzenlemelerden önce aldığını dile getiren İnağ, insan odaklı hizmetlerde en önemli hususun sağlık ve hijyen olduğuna dikkati çekti.

Bundan böyle peynirlerin etiketinde "köy peyniri", "geleneksel peynir", "doğal peynir", "çiftlik peyniri" gibi ibarelere/nitelemelere yer verilmeyeceğine işaret eden İnağ, bu konuda denetim yapan kişilere büyük görevler düştüğünü de sözlerine ekledi.

Edirneli peynir üreticisi Mihriban Nurlu ise yeni peynir tebliği ile artık hijyen şartlarının daha ön plana çıktığını belirtti.

Nurlu, gelecek yıldan itibaren peynirin artık ambalajsız satılmasına izin verilmeyeceğini kaydederek, ''Bakanlığın aldığı kararla peynirler daha hijyenik ortamda satışa sunulacak. Bu karar insan sağlığı açısından çok önemli, bu nedenle destekliyoruz'' ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.