Edirne

Dünya Tromboz Günü

16:57 13 Ekim 2015
Dünya Tromboz Günü

 Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, "Atardamarlar ve toplardamarlardaki tıkayıcı hastalıklar konusunda halkımızın farkındalığını artırmak için bilimsel aktiviteler düzenliyoruz" dedi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 Ekim Dünya Tromboz Günü'nde tüm dünya genelinde 175 ülkede aynı gün bilimsel etkinlikler yapıldığını söyledi.

Bilimsel etkinliklerin vatandaşların tromboz konusunda farkındalığını artırmak için düzenlendiğini belirten Demir, "Atardamarlar ve toplardamarlardaki tıkayıcı hastalıklar konusunda halkımızın farkındalığını artırmak için bilimsel aktiviteler düzenliyoruz. Tromboz atar ve toplardamarlarda kan pıhtısına bağlı tıkayıcı damar hastalıkları oluşturur. Atardamarlarda kalp krizi veya felç gibi tıkayıcı damar hastalıkları halk tarafından çok iyi bilinmesine rağmen, toplardamarlardaki tıkayıcı hastalıklar halk tarafından ve sağlık çalışanları tarafından çok iyi bilinmemektedir" diye konuştu.

Demir, toplardamar tıkanıklıklarının genellikle bacakların derin toplardamarlarında meydana geldiğini belirterek, hastaların toplardamar tıkanıklıklarına karşı dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Sorun iyi tedavi edilmediğinde veya fark edilmediğinde kan pıhtısından kopan parçanın akciğerlere ulaşıp damarları tıkadığını anlatan Demir, "Buna Akciğer Embolisi diyoruz. Bu evrede tedavi edilmezse hastayı ölüme kadar götürüyor" dedi.

Prof. Dr. Demir, Türk Hematoloji Derneği, Uluslararası Tromboz ve Hemostaz Derneği, Trakya Üniversitesi ve Abdi İbrahim iş birliğiyle Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nde sağlık çalışanlarına yönelik toplantı düzenleyeceklerini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.