Edirne

Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Akın, Ankara'da çalıştaya katıldı

09:07 27 Ekim 2015
Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Akın, Ankara'da çalıştaya katıldı

 Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın, Ankara'da çalıştaya katıldı. Yrd. Doç. Dr. Akın Roman çocukların okula devamsızlığının önlenmesi için önerilerini sıraladı.

Trakya Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Akın, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülen “İlköğretim Kurumlarına Devam Oranlarının Arttırılması Teknik Destek Projesi” kapsamında Ankara Başkent Öğretmenevinde  düzenlenen “Okula Devamda Risk Grupları, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu çalıştaya katıldı. 

Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın çalıştay kapsamında Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı uzmanları, Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı ile Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ve Kırklareli Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz sunum yaptıkları  “Romanların Zorunlu Eğitime Devamlarında Ortaya Çıkan Sorunlar ve Çözüm Önerileri”  adlı panelde moderatör olarak görev yaptı.

Çalıştayın kapanışında düzenlenen değerlendirme toplantısına katılan Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın, yöneticiliğini gerçekleştirdiği panel hakkında kısa bir değerlendirme yaptıktan sonra “Romanların Zorunlu Eğitime devamlarında ortaya çıkan sorunları ve çözüm önerileri” ile ilgili olarak da kendi tespitlerini ortaya koydu. Konuşması sırasında Türkiye’de eğitimin Anayasal bir hak olarak öngörüldüğünü ve bunun başta çocuklar olmak üzere her insanın en temel hakları arasında yer aldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın, Marmara ve Trakya bölgesi esas alındığında eğitim alanında dezavantajlı gruplar içerisinde ilk sırada Romanlar'ın bulunduğunu vurguladı.

Akın, Roman çocuklarının eğitimde dezavantajlı gruplar içerisinde olmalarının nedenlerini "Ebeveynlerin eğitimin önemine dair yeterli bilinç düzeylerinin olmayışı, Ailelerin ekonomik ve sosyal yaşam şartlarının elverişsizliği, Çocukların önünde yeterince okumuş ve meslek sahibi olmuş rol modellerinin bulunmayışı, Ailelerin eğitimin önemini yeterince kavrayamamış olmaları sebebiyle okul-aile işbirliği”nin sağlanamaması, Roman mahallelerinde okul öncesi eğitimin sağlanamaması, Okullardaki rehber öğretmenlerin kemiyet ve keyfiyet bakımından yetersizliği, Mahallelerde sosyal hizmet eğitimlerinin yetersizliği, Roman çocuklara karşı okullardaki algı, Roman STK’larının eğitim konusunda yeteri kadar inisiyatif alamayışları" diye sıraladı.

 

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.