Edirne

Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor

21:35 29 Ekim 2015
Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor

 Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla resepsiyon verdi.

Vali Şahin ve  54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Ekmekçizade Ahmetpaşa Kervansarayı'nda davetlileri karşıladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu konseri öncesi konuşan Şahin, cumhuriyetin kazanımlarının kolay olmadığını söyledi.

Cumhuriyetin bir mücadelenin sonucunda ilan edildiğini belirten Şahin, "Bu mücadele, bu kazanım sadece Türkiye Cumhuriyeti için değil, mazlum ve mağdur ülkelerinde kazanımları için bu örnek bir davranıştır. Bu güzel gün sadece Edirne'de değil, diğer kentlerde de görkemli bir şekilde kutlandı. Ancak Edirne bugün Cumhuriyet Bayramı için çok farklı bir gün yaşadı. Hepinizi gönülden selamlıyorum. Nice Cumhuriyet Bayramlarının binlerce yıl sonra da yine görkemli bir şekilde kutlanmasını diliyorum" diye konuştu. 

Vali Şahin, daha sonra Tuğgeneral Arı ve eşleri ile kutlama pastasını kesti. Resepsiyonda, Plevne Marşı'na katılımcılar ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak coşkuyla eşlik etti.

Resepsiyona, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Edirne İl Jandarma Komutanı Albay Kamuran Ersan, Edirne Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, kurum müdürleri ile Yunanistan'nın Edirne Konsolosu Evi Charitidou ve Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Lubomir Popov da katıldı.

- Fener alayında 500 metrelik Türk bayrağı ile geçiş yapıldı

Edirne'de Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen fener alayında, 500 metrelik Türk bayrağı ile geçiş yapıldı.

Vatandaşlar ve öğrenciler taşıdıkları Türk bayrakları, Mustafa Kemal Atatürk posterleri ve fenerlerle Mimar Sinan Spor Salonu önünde kortej oluşturdu.

Edirne Belediye Bandosu'nun çaldığı marşlarla hareket eden kortej, trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı'na yürüdü. 500 metrelik Türk bayrağı ile geçiş yapan kortejin başında Mustafa Kemal Atatürk'ü temsilen bir atlı yer aldı.

Edirne Belediye Bandosu'nun eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından, vatandaşlar, "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" şeklinde slogan attı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, burada yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in ülkenin doğusunda, batısında, kuzeyinde, güneyinde, al bayrağı dalgalandırmaya devam ettiğini belirtti.

Bu cumhuriyet herkesten ve her şeyden önce Türk kadınının eseri olduğunu vurgulayan Gürkan, "Bu cumhuriyeti herkesten ama herkesten daha çok korumak ve kollamak Türk kadınının görevidir. Ben inanıyorum ki kadınlarımız yetiştirdikleri evlatları cumhuriyette sahip çıkmaya, Atatürk'ün devrimlerini yaşatmaya dün olduğu gibi bugün de bugün olduğu gibi yarın da devam edecek" ifadelerini kullandı.

Gürkan'ın konuşmasının ardından sanatçı Cem Adrian caddede oluşturulan alanda konser verdi.

- Kırklareli'nde "Cumhuriyet Yürüyüşü" 

Kırklareli'nde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla "Cumhuriyet Yürüyüşü" ve resepsiyon düzenlendi. 

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, Karahumur, Eriklice ve İstasyon caddelerinden Vilayet Meydanı'na kadar ellerindeki Atatürk posterleri, Türk bayrakları ve meşalelerle yürüdü.

Vatandaşlar, yürüyüş sırasında, ''Türkiyem'' ve "Atatürk gençliği dimdik ayakta" şeklinde sloganlar attı.

Yürüyüş sonunda konuşan Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, yürüyüşün çok kalabalık ve büyük coşkuyla gerçekleştirildiğini anlattı.

Cumhuriyet'in kolay kazanılmadığını belirten Kesimoğlu, Cumhuriyet'e en iyi şekilde sahip çıkacaklarını kaydetti.

Daha sonra Atatürk'e benzerliğiyle tanınan tiyatro oyuncusu Mehmet Tokat, platformda elinde bastonu ve fötr ile vatandaşları selamlayarak, bir konuşma yaptı. Bu sırada bazı vatandaşlar duygulandı. 

- Cumhuriyet resepsiyonu 

Kırklareli Valiliği'nce Polis Sosyal Tesisleri'ndeki resepsiyonda, Kırklareli Valisi Esengül Civelek, davetlileri kapıda karşılayarak bayramlarını kutladı.

Resepsiyona, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak, Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz,  İl Emniyet Müdürü Mehmet Emin Akay, gazi ve şehit aileleri katıldı.

Resepsiyonda Vali Civelek ile şehit ve gazi aileleri üzerinde ''Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun'' yazısı bulunan pastayı kesti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.