Edirne

Edirne'de törenle sıvat açılışı yapıldı

15:08 05 Kasım 2015
Edirne'de törenle sıvat açılışı yapıldı

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Havsa'ya bağlı Azatlı köyünde düzenlenen törenle hayvan sulamada kullanılan sıvatın açılışını yaptı.

Vali Şahin, sıvatın açılışı için geldiği köyün sakinleriyle sohbet etti.

Gazetecilerin soruları üzerine açıklama yapan Şahin, 50 meraya havyan sulama çeşmesi yapılacağını ve bunlardan 13'ünün tamamlandığını belirterek, "Maliyeti tahminen 10-15 bin liradır, hiçbir şey değil.  Açılışını yapacağımız, 13 yalağın ilki. Sembolik olarak bunu açıyoruz, diğerleri de yapılacak" dedi.

Hayvanlara değer verdikleri için açılışta burada olduklarını söyleyen Şahin, şunları kaydetti:

 "Aslında bunun için buraya gelinmez. 13 tane sıvat için bir vali gitmez ama bu hayvanlara verilen değerin bir göstergesidir. Çünkü bir hayvanın kılı bile faydalı, sütü faydalı, dışkısından bile faydalanılıyor. Allah o kadar güzel yaratmış ki Hindular ne yapıyor, buna tapıyor, bu kadar yararlı olduğu için. Tapmak doğru değildir ama onların inancı öyle. Bu hayvanlar, gerçekten çok faydalı insanoğlu için. Bir hayvan, bir ailedir. Bir hayvanın olsun, bir aile geçinir. Bakın bugün 200 küsur çeşit peynir var, muazzam bir olay."

Sıvatın etrafında toplanan Vali Şahin ile beraberindekiler, köy sakinleriyle törenle açılışı yaptı.

Şahin, kürsüde yaptığı konuşmada köy sakinleriyle bir araya gelebilmek için açılışa katıldığını belirtti.

Yapılan hizmetin küçümsenmemesi gerektiğine vurgu yapan Vali Şahin, "Diyeceksiniz, 'Bu vali, bu küçük sıvat içinde mi geliyor'. Bunu küçük görmeyin, bunun arkasında daha 12 tane yapıldı, bu numunelik. Yani bugün bunu açmakla 13 tane sıvatı birlikte açıyoruz demektir. İnsanların su içtiği yere çeşme denir, hayvanların su içtiği yere de ya yalak ya da sıvat denir. Bin 400 büyükbaş ve bin 300 küçükbaş sıvattan su içecek. Bakın sütte bile farklılık olacak" diye konuştu. 

Türkiye'de en çok meraya sahip olan kentin Edirne olduğunu dile getiren Şahin, kentte 570 bin dönüm arazinin mera olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Hele bu meraların toplulaştırma sayesinde değeri daha da artacaktır. Göreceksiniz 3-4 sene sonra Edirne, çok farklı olacaktır. Her zaman ifade ediyorum. Edirne, karadan da havadan da uçacak. Karadan hızlı trenle bir saatte İstanbul'a gidilecek, havadan yine yarım saatte İstanbul'a varılacak ve dünyanın her tarafına uçuş yapılacak bir kentte hayvanlara da sahip çıkmamız lazım. Biz onlara değer verdiğimiz müddetçe o hayvanlar da bizi yalnız bırakmaz, karşılıksız bırakmaz. İnsanlar, biraz nankördür ama hayvanlar nankör olmaz. Bu vesileyle burada emeği geçenleri kutluyorum, hayırlı olsun diyorum."

Şahin, konuşmasının ardından, Havsa Kaymakamı Alpaslan Kılıç, Edirne Jandarma Komutanı Kamuran Ersan, Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Azatlı Köyü Muhtarı Musa Bacı ve çevre köylerden törene katılan muhtarlarla, kurdele keserek sıvatın açılışını yaptı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.