Edirne

Edirnekari sanatının yok olmaması için ücretsiz kurs verecek

15:38 13 Kasım 2015
Edirnekari sanatının yok olmaması için ücretsiz kurs verecek

 Edirnekari sanatının son ustalarından Halil Teksöz, sanatın yaşaması ve gelişmesi için gönüllülere ücretsiz kurs vereceğini söyledi.

Edirnekari ustası Halil Teksöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde bulunan atölyesinde sanatı öğrenmek isteyenlere kurslar vereceğini belirtti.

Atölye çalışmalarının pazartesi gününden itibaren başlayacağını dile getiren Teksöz, amacının Edirnekari ustası yetiştirmek olduğunu söyledi.

Sanatın tüm aşamalarını kursiyerlere anlatmak istediğini ifade eden Teksöz, "Bu sefer sistemi değiştirerek sıfırdan başlayacağız. Geçen seferki kurslarımızda tecrübelilerle, tecrübesizleri karıştırınca sıkıntı çıkmaya başladı. Kurslarda iki farklı değişikliğe giderek sandık yapımı ve desen çiziminde göstereceğim. Biraz da amacım Edirnekari ustası yetiştirmek. Benim şu an 5 çalışma arkadaşım var. Edirne'ye en az 20-25 tane bu işi bilen insan bırakmamız gerekiyor. Bu yetiştirdiğimiz arkadaşlarda küçük küçük atölyeler kurarak Edirne'ye gelen turistlere bu sanatı gösterebilsin" diye konuştu.

Mimari eserlerin iç dekorasyonunda kullanılmasının yanı sıra ahşap, mukavva ve deri eşyaların yüzeylerine de uygulanan süsleme sanatlarından Edirne'ye özgü anlamı da taşıyan  Edirnekari sanatı yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe dayanıyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.