Edirne

Trombozu ihmal etmeyin

11:37 09 Aralık 2015
Trombozu ihmal etmeyin

CİHAN DEMİRCİ - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve  Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, kalp veya damar sisteminde oluşan pıhtı olarak tanımlanan trombozun, sık görülen bir hastalık olduğunu belirterek, " Tromboz, çocukluk ve gençlik döneminde seyrek görülmesine rağmen yaşlılıkla birlikte artıyor. Hareketsiz yaşam hastalığı tetikliyor'' dedi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp veya damar sisteminde istenmeyen pıhtı oluşmasına "tromboz" adı verildiğini aktardı.

Özellikle ileriki yaşlarda ortaya çıkan hastalığa yaşlıların çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Demir, şunları kaydetti:

''Tromboz genellikle bacakların derin toplar damarlarında meydana geliyor. Bu tıkanıklıklar iyi tedavi edilmediğinde veya farkında olunmadığında bu kan pıhtısından kopan parça akciğerlere geliyor ve akciğer damarlarını tıkıyor. Kalp veya damar sisteminde istenmeyen pıhtı oluşması olarak tanımlanan tromboz, çok fark edilmiyor ama sık görülen bir hastalıktır. Tromboz, çocukluk ve gençlik döneminde seyrek görünmesine rağmen yaşlılıkla birlikte artıyor. Örneğin çocukluk döneminde yüz binde bir görülürken, erişkin dönemde binde bir görülüyor, ileri yaşlarda binde yüz ortaya çıkıyor. Demek ki bu konuda yaşlılar çok dikkatli olmalıdır."

-"En önemli risk hareketsizlik"

Demir, trombozda en önemli risklerden birinin hareketsiz yaşam olduğunu belirtti.

Özellikle ileriki yaşlarda hareket edilmesi tavsiyesinde bulunan Demir, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

''Yaşlı insanımız, hareket etmez, uzun süre oturur, uzun süre yatarsa bu hastalık ortaya çıkabiliyor. Diğer bir neden uzun süreli seyahatleridir. 6-8 saatten uzun süreli hava yolculukları başta olmak üzere tüm yolculuklar için her 1-2 saatte bir ayağa kalkılması ve yürünmesi, seyahat esnasında sigara kullanmaktan kaçınılması, baskı oluşturmayan rahat giysilerin tercih edilmesi gerekir''

Şişmanlığın da trombozu tetiklediğini ifade eden Demir, uzun süre tedavi olan kanser hastaları ve kalp yetmezliği çeken yaşlıların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Tromboz hastalığının bacakların şişmesiyle ağırlık hissi uyandırdığını ve ağrılara neden olduğunu aktaran Demir, ''Bacaklarda şişme, ağrı, bacaklarda hareket sırasında ağrı oluşması tromboz belirtilerinden biridir. Bu belirtileri geçiren insanlar 'acaba bende damar tıkanıklığı var mı' diye düşünüp doktora gitmelidir. Bu öldürücü bir hastalıktır. Damar tıkanıklığı akciğer damarındaysa, nefes darlığı, çarpıntı, yan ağrısı, kanlı balgam çıkarma belirtilerini gösterir'' diye konuştu.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.