Edirne

Umut yolcularına "fidye tuzağı"

11:08 15 Aralık 2015
Umut yolcularına "fidye tuzağı"

SALİH BARAN - Yabancı uyruklu kişilerden oluşan bazı gruplar, yol gösterme bahanesiyle irtibat kurdukları umut yolcularını rehin alıp ailelerinden fidye istiyor.

Ülkelerindeki iç karışıklıklar, ekonomik buhran veya siyasi çalkantılar nedeniyle yurtlarını terk ederek Avrupa'ya gitme hayaliyle yola çıkan umut yolcuları, Bulgaristan veya Yunanistan üzerinden illegal geçiş denemeleri yapmak üzere Edirne'ye geliyor. 

Yurt dışına gitmek için insan tacirlerine yüksek miktarda para ödeyen umut yolcuları, yakalandıklarında da bu yolu defalarca deniyor. Umut yolcularından bazıları, Avrupa hayallerine ulaşma yolunda insan tacirlerine ödeyecek parayı denkleştirmek için zaman zaman yasa dışı işlere karışıyor.

AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, yılbaşından bu yana Edirne'de rehin alma olaylarına karışan 9'u Afgan uyruklu 10 şüpheli tutuklandı.

Edirne'de ekim ayında bir Afgan grup, Pakistan uyruklu Abid Abdulrehman'ı tanıştıktan sonra davet ettikleri Mithatpaşa Caddesi'nde kiraladıkları evde 10 gün boyunca rehin tuttu.

Elleri ve ayakları bağlı şekilde tuvalette tutulan Abdulrehman'ın videolarını çekenler, bu kişinin ailesinden 20 bin dolar fidye istedi.

Abdulrehman'ın ailesi, görüntülerle önce polise, sonra da Türkiye'nin İslamabad Büyükelçiliği'ne başvurdu. Büyükelçilik yetkilileri de Edirne Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan ile görüşerek durumu anlattı. Daha sonra Edirne Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, adresi belirlenen eve baskın düzenledi.

Yaklaşık 15 gündür evde bağlı şekilde tutulan Abdulrehman kurtarılarak, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Abdulrehman, 10 gün boyunca aç ve susuz şekilde bırakıldığını ve darbedildiğini anlattı. Olaya karışan 3'ü Afganistan uyruklu 4 kişi tutuklandı.

Edirne'deki Geri Gönderme Merkezi'nde kalan Pakistan uyruklu A.R. ise yasal olmayan yollardan Avrupa'ya kaçmak için Edirne'ye geldiklerinde, Afganistanlı 6 kişinin 15 gün boyunca kendilerine işkence ettiği ve kardeşini rehin aldığı şikayetiyle polise başvurdu.

A.R'nin şikayetinin ardından yakalanan 6 Afgan, çıkarıldıkları mahkemece "cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma", "nitelikli yağma" ve "göçmen kaçakçılığı" suçlarından tutuklandı.

- "Kaçmak için gelip rehine işlerine giriyorlar"

Yetkililer, fidye ve yağma olaylarına karışan grupların Edirne'ye yurt dışına illegal yollarla kaçmak için geldiklerini ifade etti.

Bu tür işlere karışan grupların, insan tacirlerine yapacakları ödemeleri denkleştirmek amacıyla bu işlere bulaştıklarını belirten yetkililer, tutuklanan gruplar haricinde umut yolculuğu sırasında yağma yapan pek çok kişi bulunduğunu da kaydetti.

İstanbul'da, Türkiye'ye tatile gelen İran uyruklu bir kişiyi kaçırarak, ailesinden 400 bin dolar fidye istedikleri öne sürülen Afganistan uyruklu 4 kişi önceki gün tutuklanmıştı. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.