Edirne

"Minik patileri üşümesin" diye kulübe yaptılar

11:27 21 Aralık 2015
"Minik patileri üşümesin" diye kulübe yaptılar

CİHAN DEMİRCİ - Edirne'de hayvanseverler ve bazı dernek üyeleri, havaların soğuması ile kalacak yer bulamayan sahipsiz kedi ve köpekler için kulübeler yaparken, herkesi, en azından artan yemeklerini ve bir kap suyu çöpün yanına bırakarak "patili dostlar"a sahip çıkmaya çağırdı. 

Marmara Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (EDHAYKO) Başkanı Nurhan Kalender, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanların da insanlar gibi kış aylarında üşüdüğünü söyledi.

Özellikle sahipsiz yavruların soğuktan donarak öldüğüne dikkati çeken Kalender, sokak hayvanları için el birliğiyle 30 kulübe yaptıklarını, 20 kulübe daha yapmayı planladıklarını kaydetti. 

Kalender, "Sokak hayvanları, büyük kentlerin açık alanlarında yemek ve su bulmakta zorlanıyor. Don olayı nedeniyle minik yavruların ölmemesi için biz bu hayvanlara kulübeler yaptık" diye konuştu.

- "Onlar da canlı"

Kulübe yapımındaki kullandıkları strafor, muşamba, tahta ve ziftli kağıdı hayırsever esnafın verdiğini aktaran Kalender, şunları kaydetti:

"Sokak hayvanları kışın barınma ve yiyecek sıkıntısı çekiyorlar. Sular buz tutuyor, su bulmakta zorlanıyorlar. Mümkünse eğer, her vatandaş artan yemeğini ve bir kap suyu çöp konteynerlerinin yanına koyarsa o yavruların yaşamasını sağlarız. Özellikle minik köpek yavruları konteynerin içerisine giremediği için ciddi açlık problemi çekiyor. Öte yandan, kediler ısınmak için araçların motoruna giriyor. Bu konuda da hem araç sahipleri sıkıntı yaşıyor hem de kediler telef oluyor. Herkes bu konuda da dikkatli olursa, çok iyi olur. Sabah aracıyla işine gidecek vatandaşlar, kaputuna vurup kedilerin çıkmasını sağlarsa bu hayvanların yaşamasını sağlarız."

Kalender, hayvanların insanlar gibi ihtiyaçlarını ve isteklerini ifade edemediğini dile getirerek, "Hayvanlar yemek, su, barınma ve hastalandıklarında da tedaviye ihtiyaç duyuyorlar. Onlar da canlı. Sessiz canlılar adına herkesten biraz daha duyarlılık bekliyoruz" dedi.

- "Sıcak bir kış geçirecekler"

Türk Kızılayı Edirne Şubesi Gençlik Kolları Başkanı Emre Erduran da kulübelerin sokak hayvanlarını soğuktan koruyacağını söyledi.

Sokakta sahipsiz şekilde yaşayan kedi ve köpek yavrularının kulübeler sayesinde sıcak bir kış geçireceğini belirten Erduran, vatandaşların özellikle kış aylarında hayvanlar konusunda duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

Trakya Üniversitesi Sürdürülebilir Yaşam Topluluğu Başkanı Alper Sarıca da kulübeleri diğer derneklerin üyeleriyle el birliği içinde yaptıklarını kaydetti. Daha önce tek başına birkaç hayvanı doyurabildiğini ifade eden Sarıca, kulübeler sayesinde çok sayıda hayvana yiyecek götürebileceğine işaret etti.

Sokak hayvanlarının kışı geçirebilmesi için esnaftan toplanılan malzemelerle oluşturulan kulübeler, kentin bazı noktalarına konulacak.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.