Edirne

"Taşkın sahasını büyütmemiz gerekecek belki de küçültmemiz gerekecek"

17:04 25 Aralık 2015
"Taşkın sahasını büyütmemiz gerekecek belki de küçültmemiz gerekecek"

 Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Meriç Nehri kenarındaki iş yerlerinin yıkım kararı ile ilgili olarak, ‘’Bir taraftan baypas kanalı yapıyorlar diğer taraftan bahar aylarında nehrin yatağı temizlenecek. Kanalı yapıyoruz ve temizliyoruz, taşkın riski de ortadan kalkıyor. Bu taşkını kontrol altına alıp insanların nehir kenarlarından faydalanabileceği şekilde düzenlemeler yapalım’’ dedi.

Gürkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Meriç ve Tunca nehirlerinin taşkın sahalarının günümüz teknolojisi ile ilgili yeniden belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Nehir kenarlarının dünyada azami şekilde kullanıldığını ifade eden Gürkan, şunları kaydetti:

"Hep söylüyorum 1958’in koşulları, şartları ile belirlenmiş bir taşkın sahamız var ve buna göre çıkarılmış bir taşkın kanunumuz var. Yıl 2016 teknolojinin geldiği durum ortada. Ben ısrarla şunu söylüyorum uzmanları görevlendirelim hem taşkın koşullarını hem de taşkın sahasını bu gün ki koşularda bir daha tetkik etsinler. Bu sonuçları Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na yollayacağız. Bundan sonra belki taşkın sahasını büyütmemiz gerekecek belki de küçültmemiz gerekecek. Bizim Edirne Belediyesi olarak o bölgeyi imara açalım, binalar dikelim, ranta çevirelim gibi bir derdimiz yok. Biz oranın korunaklı bir bölge olmasını istiyoruz.

Ama insanların yararlanabileceği şekilde düzenlememize izin verilsin. Ben istiyorum ki biliyorsunuz projeler yaptık. DSİ bize izin versin, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü üstün bir gayetle çalışıyorlar. Bir taraftan baypas kanalı yapıyorlar diğer taraftan bahar aylarında nehrin yatağını temizleyecekler. Kanalı yapıyoruz ve temizliyoruz, taşkın riski de ortadan kalkıyor. Bu taşkını kontrol altına alıp insanların nehir kenarlarından faydalanabileceği şekilde düzenlemeler yapalım. Rekreasyon, peyzaj düzenlemeleri yapalım. Demiyoruz ki nehir kenarlarını konut, işyerleri ile dolduralım. Ama izin versinler benden Edirne halkının ücretsiz yararlanabileceği şekilde nehir kenarlarını düzenleyelim. Bütün ülkeler hepsi nehir kenarlarından azami şekilde yararlanıyor. Bizde bunu istiyoruz.’’

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.