Edirne

Edirne'de 2015 böyle geçti

08:52 28 Aralık 2015
Edirne'de 2015 böyle geçti

Türkiye'nin Avrupa sınırındaki serhat kenti Edirne 2015 yılını sevindirici ve üzücü pek çok olayla geçirdi.

AA muhabirinin derlediği haberlerle 2015 yılında yaşanan bazı önemli olaylar Türkiye ve dünyaya şöyle duyuruldu.

Kapıkule'den araç girişinde tüm zamanların rekoru kırıldı. Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan 20 Temmuz’da, 12 saatte geçen 5 bin 93 araçla tüm zamanların en çok araç giriş rekoru kırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne çeşitli davetlerde bulunmak üzere Ankara'da bulunan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

Edirne Belediyesi tarafından oluşturulan "Kırkpınar'ın dijital geçmişi" kullanıma açıldı. Kırkpınar kültürünün eksik kalan dijital arşivi 654. yıla yetiştirildi.

654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı, rakibi Osman Aynur'u yenen Orhan Okulu oldu.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri  ''Pehlivan Elektrak'' adlı elektrikli araç tasarladı.

Edirne'yi taşkından kurtaracak projede ilk adım atıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce, ağustos ayında Meriç Nehri'nin taşmasını önlemek amacıyla geliştirilen tahliye kanalı projesi için çalışma başlatıldı.

"Nereye, daha karpuz kesecektik" Kampanyası yürütüldü. Edirne'de karpuz üreticisine destek olmak amacıyla CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan tarafından kampanya başlatıldı. Kampanya kapsamında kentin çeşitli yerlerine "Nereye, daha karpuz kesecektik" yazılı pankartlar asıldı. Edirnelilerin desteği istenen kampanyaya, bazı esnaf da müşterilerine tatlı yerine karpuz ikram ederek ilgi gösterdi.

Sınır kapılarında gurbetçi yoğunluğu yaşandı. Yıllık izinlerini memleketlerinde geçirdikten sonra yaşadıkları ülkeye gitmek için yola düşen gurbetçiler, Kapıkule Sınır Kapısı'nda uzun kuyruklar oluşturdu.

Bölgesel Amatör Lig ekiplerinden Edirnespor, Galatasaray 21 yaş altı takımıyla yaptığı hazırlık maçını 1-0 kazandı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Edirne'de 182 Çağrı Merkezi'ni ziyaret etti. Merkezi arayan vatandaşlarla görüşen Bakan Müezzinoğlu bazı vatandaşların randevu kaydını aldı.

Komşu ülke sporcuları kano slalom yarışında kürek çekti. Türkiye ve Bulgaristan'dan sporcular, Bulgaristan - Türkiye IPA Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında hayata geçirilen "Vahşi Doğanın Hazinesi Tunca - Unutulmaz Bir Deneyim Projesi" kapsamında düzenlenen kano slalom yarışında ter döktü. Edirne'nin Değirmenyeni köyünde Tunca Nehri kenarında oluşturulan 200 metrelik parkurda 24 sporcu, 12 takım halinde zamanlama usulü kürek çekti.

Edirne'de sivrisinekle mücadelede Alman modeli denendi. Eylül ayında Edirne'deki sivrisinek sorununa çözüm bulunması için Almanya'da 130 belediyenin ortaklaşa kurduğu Sivrisinekle ile Mücadele Vakfı (KABS) ile hazırlanan ortak proje deneniyor. Demirhanlı Köyü'ndeki bir arazide projenin tanıtımı yapıldı. Proje kapsamında, havalanan ilaçlama uçağı ile kentteki bazı alanlarda oluşturulan deneme alanları ilaçlandı.

Edirne'de valilik, belediye, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından Yol Bisikleti Balkan Şampiyonası düzenlendi.

Kapıkule Sınır Kapısı'nda yurda giriş yapmak isteyen bir otomobilin akaryakıt deposuna gizlenmiş 34 kilo 200 gram kehribar taşı bulundu.

Jandarma 24 saat sığınmacı nöbeti tuttu. Edirne Jandarma Komutanlığı ekipleri, İçişleri Bakanlığı genelgesi ve Edirne Valisi Şahin'in talimatıyla kent girişlerinde 24 saat yol kontrolüne başladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i ziyaret etti. Bakan Topçu kentteki tarihi ve kültürel alanları da ziyaret etti.

Yunanistan sınırına yürümek için Edirne'ye gelen sığınmacılar, yaklaşık 10 gün boyunca otoban kenarı ve Sarayiçi’nde bekledi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, ekim ayında Edirne’de tır parkı başta olmak üzere çeşitli açılışlara katıldı.

Edirne Kitap Fuarı’nın 3’üncüsü düzenlendi. 

Tarihi Meriç Köprüsü aydınlatıldı. Aydınlatılan Tarihi Meriç Köprüsü düzenlenen törenle açıldı.

Tekirdağ Cezaevinde bulunan Alaettin Çakıcı, Edirne F Tipi Cezaevi'ne nakledildi.

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i ziyaret etti.

Edirne Büyük Sinagogu'nda ilk konser düzenlendi. Avrupa'nın en büyük sinagogları arasında yer alan Edirne Büyük Sinagogu'nda Yahudi bestekarların eserlerinin icra edildiği konser düzenlendi. Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu solisti Halil Erseven de "Gülzar" adı verilen konserde Tamburi İshak, İshak Varon ve Mısırlı İbrahim Efendi'nin eserlerinden oluşan 12 eseri seslendirdi.

Edirne'de "Paralel Devlet Yapılanması" soruşturması kapsamında bazı dershane ve özel okullarda inceleme yapıldı.

Edirne'de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Haftası etkinlikleri kapsamında, "7. Cumhuriyet Bayramı Bisiklet  Yol Yarışı" düzenlendi. 

Edirne'de rehin tutulan Pakistanlı kurtarıldı . Edirne'de, Pakistan uyruklu Abid Abdulrehman'ı rehin tutan 4 kişi tutuklandı. Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Mithatpaşa Caddesi'nde evde incelemede bulundu.

(sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.