Edirne

Karbonmonoksit zehirlenmesine karşı alınacak önlemler

10:14 08 Ocak 2016
Karbonmonoksit zehirlenmesine karşı alınacak önlemler

Edirne Sağlık Müdürü Muhsin Kişioğlu, özellikle kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmelerine ilişkin önlem alınması gerektiğini bildirdi.

Kişioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını belirtti.

Lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin karbonmonoksit gazı nedeniyle zehirlendiğini aktaran Kişioğlu, şunları kaydetti:

"Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür ve bunun gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocakla, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir."

-Kullanılan cihazlar belgeli ve kaliteli olmalı

 Kişioğlu, kullanılan ısıtıcı cihazının belgeli ve kaliteli olması gerektiğini vurguladı.

Yakıtın standartlara uygunluğunun da kontrol edilmesi gerektiğini belirten Kişioğlu, şu önerilerde bulundu:

"Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı. Yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır."

Kişioğlu, karbonmonoksit zehirlenmesinde acilen doktora başvurulması gerektiğini kaydetti.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.