Edirne

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

17:25 08 Ocak 2016
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Tanç, kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir mesleği icra eden gazeteciler, ilkeli yayıncılık anlayışıyla olayları tarafsız bir şekilde halka aktararak vatandaşın en doğal hakkı olan doğru ve eksiksiz bilgi almalarını sağlayarak milletin vicdanına sesi olduklarını belirtti.

Gazetecilerin zor bir mesleği icra ettiklerini ifade eden Tanç, şunları kaydetti:

"Ulusal basınımızın yanında ilimiz ve bölgemizde yaşanan olaylar ve gelişmelerden bizlerin haberdar olmasını sağlayan, yerel basınımız her koşulda ve her şartta sorumluluk duygusu içinde toplumun haber alma özgürlüğü adına gecelerini gündüzlerine katmak suretiyle, emeklerini ortaya koyarak başarı ile görev yapmaktadırlar.

Her şartta mesai mefhumu gözetmeksizin görevlerini yerine getirerek Edirne’mizin  tanıtımına büyük katkı sağlayan  tüm basın mensuplarımızın  “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutlar, aileleriyle birlikte daha nice senelere sağlık, mutluluk ve başarılarla erişmelerini dilerim."

-Milletvekili Bircan

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, mesajında, Çalışan Gazeteciler Günü'nün bir mücadelenin ürünü olduğunu belirtti.

10 Ocak’ta çalışamayan gazeteciler de hatırlanması gerektiğini aktaran Bircan, şunları kaydetti:

"Çalışan gazetecilerin sendikasızlaştırılması ve çok kötü koşullarda çalışması 10 Ocak’ta bir kez daha dikkat çekilmesi gerekilen önemli konulardan biridir. Basındaki tekelleşme, şirketleşme ve holdingleşme yerel basının gelişmesi önünde de büyük engel teşkil etmektir. Yerel basın, yurttaşın tüm sorunlarının dile getirilmesini, kamuoyu yaratmasını sağlayan, vatandaşın sorunlarının çözümünde büyüt etkisi olan bir yapıdır. Bu yapının korunması tüm yurttaşların yararına bir uygulamadır."

-Edirne Belediye Başkanı Gürkan ve Keşan Belediye Başkanı Özcan

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da kamuoyuna haber ve bilgi akışını sağlamak adına günün her anında yılmadan, gece, gündüz demeden, sorumlu gazetecilik anlayışı içerisinde hangi şartlarda olursa olsun görevini başarıyla yerine getirmeye çalışan tüm gazetecilerin günlerini kutladığını belirtti.

Gürkan, kutlama mesajında, kitlesel haberleşmede en önemli işlevi gazetecilerin yürüttüğünü belirtti.

Haber ve bilgi akışının kitlelere ulaştırılması konusunda çok önemli bir misyona sahip olan gazetecilerin çalışma şartlarının bir an önce iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Gürkan, "Tüm basınımıza ilkeli ve tarafsız yayıncılık anlayışından taviz vermeksizin yerine getirdikleri bu önemli kamu hizmeti için teşekkür ediyorum. Unutmayalım ki; özgür basın Cumhuriyet'in ve demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından ve temel taşlarından biridir" diye kaydetti.

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan da Halkın çıkarlarını savunan, onları bilgilendiren ve önemli konularda kamuoyu oluşturan, evrensel meslek ilkeleri ışığında görevini sürdüren bağımsız ve güçlü bir basın, demokrasi için yaşamsal öneme sahip olduğunu ifade etti.

-ETSO

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt ve ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren imzalı yayımlanan mesajda da "Tarihin her döneminde Aziz Türk Milletinin gözü,kulağı,gür sesi olan Türk basını demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarındandır. Bilgi edinme ve haber alma özgürlüğünü yasal sınırlar dahilinde kullanarak yaşadığımız dünyada gelişip yaşanılan sorunları kamuoyuna kısa bir süre içerisinde özveriyle çalışarak ulaştıran basın-yayın organı çalışanları görevlerini ilkeli, tarafsız, sorumlu gazetecilik anlayışı içerisinde evrensel meslek ilkeleri ışığında başarıyla yerine getirmektedir" denildi.

-Derneklerden ortak kutlama

Balkan Gazeteciler Derneği, Edirne Gazeteciler Derneği, Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği ve Trakya Gazeteciler Derneği de ortak metinle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı. 

"10 Ocak'ın mücadele günü olsun" başlığıyla yayımlanan kutlama mesajında şu görüşlere yer verildi:

"Yıllar önce gazeteciler, mesleğe yakışır ekonomik ve sosyal haklar elde ettiği bir yasaya kavuşmuş, gazete patronlarının ilan ettiği gazete çıkarmama boykotu üç gün boyunca kendi çıkardıkları gazeteleri okuyucuya ulaştırarak cevap vermişlerdi.

1961 yılında yaşanan bu gelişmelerle elde ettiğimiz o haklar bugüne kadar budana budana kuşa döndü. Şimdi artık elimizde ne ekonomik ne de sosyal haklarımız var. Buna bir de basın özgürlüğündeki kayıplar eklenince 10 Ocak bir bayram olmaktan çıkmış bulunuyor. Artık 10 Ocak’ı, kaybettiklerimizi yeniden kazanmak için bir mücadele günü olarak ilan ediyor, tüm meslektaşlarımızı bu yönde mücadele ve dayanışmaya çağırıyoruz."         

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.